ΚΟΣΜΟΣ

Μπάμπα Βάνγκα: Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το 2024 που έχουν ήδη επαληθευτεί

Μπάμπα Βάνγκα: Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το 2024 που έχουν ήδη επαληθευτεί
Η Μπάμπα Βάνγκα, η τυφλή γυναίκα από τη Βουλγαρία που πέθανε το 1996
Twitter

Όλα όσα είχε προβλέψει η τυφλή γυναίκα από τη Βουλγαρία για την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τις κυβερνοεπιθέσεις αλλά και την τρομοκρατία

Αρκετές από τις προβλέψεις της Μπάμπα Βάνγκα για το 2024 έχουν ήδη επαληθευτεί παρά το γεγονός ότι διανύουμε μόλις τον τέταρτο μήνα του έτους.

Πρόκειται για την τυφλή γυναίκα από τη Βουλγαρία, γνωστή για το «χάρισμά» της να προβλέπει μεγάλα παγκόσμια γεγονότα όπως η 11η Σεπτεμβρίου, η καταστροφή του Τσερνομπίλ και ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Η ίδια είχε μοιραστεί μερικές από τις προβλέψεις της για το 2024 πριν πεθάνει το 1996 σε ηλικία 85 ετών.

Κλιματική αλλαγή

Η Μπάμπα Βάνγκα είχε προβλέψει την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών το 2024. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, τα παγκόσμια κύματα καύσωνα εμφανίζονται 67% πιο συχνά. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια αυτών των κυμάτων καύσωνα έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με αυτές που καταγράφηκαν πριν από 40 χρόνια και η πληγείσα περιοχή κάτω από έναν θόλο θερμότητας έχει επεκταθεί. Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι από το 1979 έως το 1983, τα παγκόσμια κύματα καύσωνα διαρκούσαν συνήθως οκτώ ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ από το 2016 έως το 2020, η διάρκεια επεκτάθηκε σε 12 ημέρες. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει δηλώσει ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το 2024 να καταγραφεί ως άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τη ζέστη.

Κυβερνοεπιθέσεις

Πρόκειται για μια από τις πιο αξιοσημείωτες προβλέψεις της Μπάμπα Βάνγκα, αν σκεφτεί κανείς ότι τη στιγμή του θανάτου της, το 1996, το διαδίκτυο βρισκόταν ακόμη στα εκκολαπτόμενα στάδια. Η ίδια προέβλεψε μια αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ιδίως στοχεύοντας κρίσιμες υποδομές, δημιουργώντας δυνητικά κινδύνους για την ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα.

Τους τελευταίους 12 μήνες, εξέχουσες εταιρείες όπως η Apple, η Meta και η X έχουν αποκαλύψει περιπτώσεις παραβιάσεων της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Οικονομική κρίση

Η Μπάμπα Βάνγκα προέβλεψε μια βαθύτερη οικονομική κρίση το 2024 που αποδόθηκε σε αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική δύναμη, κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων και κλιμάκωση των επιπέδων χρέους. Ήδη φέτος, εκατομμύρια Αμερικανοί παλεύουν με τον επίμονο πληθωρισμό, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να διασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον, όπως περιγράφεται σε πρόσφατη μελέτη που κυκλοφόρησε από την Allianz Life.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, η οικονομία των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη στον κόσμο, επεκτάθηκε κατά 2,5%, από 1,9% το 2022. Κατά το τρέχον τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, προβλέπεται ότι η οικονομία αναπτύσσεται με βραδύτερο αλλά σεβαστό ετήσιο ρυθμό 2,1%, σύμφωνα με μοντέλο πρόβλεψης που εξέδωσε η Federal Reserve Bank of Atlanta.

Αντίθετα, η Ιαπωνία σημείωσε οικονομική συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2023 λόγω της υποτονικής εγχώριας κατανάλωσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παράγοντες όπως τα υψηλά επιτόκια και η χαμηλή παραγωγικότητα έχουν συμβάλει στην κακή οικονομική απόδοση της χώρας. Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης οικονομικά εμπόδια.

Στα ύψη η τρομοκρατία

Η Μπάμπα Βάνγκα προειδοποίησε για αυξημένες τρομοκρατικές δραστηριότητες στην Ευρώπη και άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο μιας «μεγάλης χώρας» να εμπλακεί σε δοκιμές βιολογικών όπλων ή να εξαπολύσει επιθέσεις. Επί του παρόντος, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένουν εξέχοντα ζητήματα.

Ιατρικές ανακαλύψεις

Η Μπάμπα Βάνγκα προέβλεψε επίσης μερικές ιατρικές ανακαλύψεις για ανίατες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου το 2024. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν την πρόοδο στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαθέσει χρηματοδότηση για διετή εργαστηριακή έρευνα και αρχική κατασκευή 3000 δόσεων για ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα με βάση το DNA, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που βρίσκεται στην Οξφόρδη της Αγγλίας.

Αναφορές από τη Ρωσία δείχνουν ότι ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρατήρησε σε τηλεοπτικές δηλώσεις ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων επόμενης γενιάς», όπως αναφέρει το Reuters.

Να σημειωθεί πως οι προβλέψεις της Μπάμπα Βάνγκα σταματούν το 5079, τότε που σύμφωνα με την ίδια ο κόσμος θα τελειώσει.

*Με πληροφορίες από ndtv

Σχετικές ειδήσεις