ΚΟΣΜΟΣ

Kίνα: Φόβοι οτι θα επηρεάσει εκλογές στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ινδία με τη βοήθεια ΑΙ

Φόβοι για χάος σε εκλογικές διαδικασίες λόγω τεχνητής νοημοσύνης
Φόβοι για χάος σε εκλογικές διαδικασίες λόγω τεχνητής νοημοσύνης
ΑΡ

Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να διαταράξει τις εκλογές στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ινδία, προειδοποιεί η Microsoft

Η Κίνα θα επιχειρήσει να διαταράξει τις εκλογές στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ινδία φέτος με περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποίησε η Microsoft. Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας δήλωσε ότι αναμένει οτι κυβερνοομάδες που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος θα στοχεύσουν σε εκλογές υψηλού προφίλ το 2024, με εμπλοκή και από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας ομάδας της εταιρείας που δημοσιεύθηκε σήμερα (5/4)

«Καθώς οι πληθυσμοί στην Ινδία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνονται προς τις κάλπες, είναι πιθανό να δούμε κινεζικούς κυβερνοχώρους και παράγοντες επιρροής, και σε κάποιο βαθμό Βορειοκορεάτες κυβερνοπαραγωγούς, να εργάζονται για να στοχεύσουν αυτές τις εκλογές», αναφέρει η έκθεση. Η Microsoft είπε ότι «τουλάχιστον» η Κίνα θα δημιουργήσει και θα διανείμει με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη και «ωφελεί τις θέσεις της σε αυτές τις υψηλού προφίλ εκλογές».

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος του περιεχομένου που δημιουργήθηκε από AI είναι προς το παρόν μικρός, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αλλάξει. «Ενώ ο αντίκτυπος αυτού του περιεχομένου στο κοινό που αμφιταλαντεύεται παραμένει χαμηλός, ο αυξανόμενος πειραματισμός της Κίνας στην αύξηση των memes, βίντεο και ήχου θα συνεχιστεί – και μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός στη συνέχεια», δήλωσε η Microsoft.

Η Microsoft ανέφερε στην έκθεση ότι η Κίνα είχε ήδη επιχειρήσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη στις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο. Η εταιρεία είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδε μια οντότητα που υποστηρίζεται από το κράτος να χρησιμοποιεί περιεχόμενο κατασκευασμένο από AI σε μια προσπάθεια να επηρεάσει ξένες εκλογές.

Μια ομάδα υποστηριζόμενη από το Πεκίνο που ονομάζεται Storm 1376, επίσης γνωστή ως Spamouflage ή Dragonbridge, ήταν ιδιαίτερα ενεργή κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Ταϊβάν. Οι προσπάθειές της να επηρεάσει τo αποτέλεσμα περιελάμβαναν τη δημοσίευση ψεύτικου ήχου στο YouTube του υποψηφίου των εκλογών Terry Gou –ο οποίος είχε υποκύψει τον Νοέμβριο– υποστηρίζοντας έναν άλλο υποψήφιο. Η Microsoft είπε ότι στο κλιπ «πιθανότατα δημιουργήθηκε AI». Το YouTube αφαίρεσε το περιεχόμενο πριν φτάσει σε πολλούς χρήστες.

Η υποστηριζόμενη από το Πεκίνο ομάδα προώθησε μια σειρά από memes που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη σχετικά με τον τελικά επιτυχημένο υποψήφιο, Γουίλιαμ Λάι – έναν υποψήφιο υπέρ της κυριαρχίας στον οποίο αντιτίθεται το Πεκίνο – τα οποία εξέθεσαν αβάσιμες αξιώσεις εναντίον του κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων. Υπήρξε επίσης αυξημένη χρήση παρουσιαστών τηλεοπτικών ειδήσεων που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε επίσης από το Ιράν, με αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την ιδιωτική ζωή του Λάι, ο οποίος σύμφωνα με τις καταγγελίες ήταν πατέρας νόθων παιδιών.

Η Microsoft είπε ότι οι παρουσιαστές ειδήσεων δημιουργήθηκαν από το εργαλείο CapCut, το οποίο αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία ByteDance, την ιδιοκτήτρια του TikTok. Η Microsoft πρόσθεσε ότι οι κινεζικές ομάδες συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκστρατείες επιρροής στις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι ηθοποιοί που υποστηρίζονται από το Πεκίνο χρησιμοποιούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θέσουν «διχαστικά ερωτήματα» και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν ζητήματα που διχάζουν τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει για τη συλλογή πληροφοριών και ακρίβειας σχετικά με τα βασικά δημογραφικά στοιχεία της ψηφοφορίας ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ», δήλωσε η Microsoft σε μια ανάρτηση ιστολογίου που συνοδεύει την έκθεση.

Δημοσιεύθηκε την ίδια εβδομάδα που ένα επίσημο συμβούλιο αναθεώρησης που διορίστηκε από τον Λευκό Οίκο είπε ότι «ένας καταρράκτης σφαλμάτων» της Microsoft επέτρεψε σε κινεζικούς χειριστές κυβερνοχώρου που υποστηρίζονται από το κράτος να εισβάλλουν σε λογαριασμούς email ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησαν τους υποστηριζόμενους από την Κίνα χάκερ ότι διεξήγαγαν πολυετή εκστρατεία στον κυβερνοχώρο που στόχευε πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρήσεις, καθώς και τον επιτηρητή των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου.