ΚΟΣΜΟΣ

Ίμπιζα: Το νησί των πάρτι σε κρίση - Ντόπιοι μένουν άστεγοι λόγω της αύξησης των ενοικίων

Ίμπιζα: Το νησί των πάρτι σε κρίση - Ντόπιοι μένουν άστεγοι λόγω της αύξησης των ενοικίων
bbc

Το άλλο πρόσωπο της Ίμπιζα  - Ντόπιοι ζουν σε σκηνές ή τα αυτοκίνητά τους αφού ο υπερτουρισμός εκτοξεύει της τιμές των ενοικίων 

Σε πραγματικό εφιάλτη έχει μετατραπεί για τους κατοίκους της Ίμπιζα η αναζήτηση κατοικίας αφού ο υπερτουρισμός έχει εκτινάξει στα ύψη τα ενοίκια, μιας και το φημισμένο για τη νυχτερινή ζωή του ισπανικό νησί προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες.

Διάσημο κυρίως για τα πάρτι και τη νυχτερινή ζωή του, διαφημίζεται ως επίγειος παράδεισος για τους επισκέπτες.

Όμως έχει πλέον μετατραπεί σε επίγεια κόλαση για τους περίπου 150.000 περίπου κατοίκους του αφού σύμφωνα με το BBC αφού οι τιμές των ενοικίων να έχουν γίνουν απλησίαστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο César Nebrera ο οποίος πλέον μένει στο αυτοκίνητό του. Ο ίδιος εργάζεται ως σεφ, αλλά με τα ενοίκια στο ισπανικό νησί της Ίμπιζα να έχουν εκτοξευτεί, δεν μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα.

«Στην Ίμπιζα, η διαμονή είναι πολύ ακριβή και γίνεται όλο και πιο ακριβή», λέει στο BBC, ενώ φτιάχνει τον καφέ του στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. “Και το κόστος του ενοικίου είναι τελείως έξω από τα όρια των αποδοχών σου. Έτσι, το να ζεις έτσι είναι μια εναλλακτική λύση. Είναι λιγότερο άνετη, αλλά μου επιτρέπει να συνεχίσω να ζω στο νησί”.

Πολλοί ντόπιοι επαγγελματίες στην Ίμπιζα ζουν σε παρόμοιες επισφαλείς συνθήκες λόγω του υψηλού κόστους ενοικίασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι πέρυσι, το IGC, ένα αντιπροσωπευτικό όργανο της αστυνομικής δύναμης της πολιτικής φρουράς, δήλωσε ότι «τρεις ή τέσσερις» αξιωματικοί του ζούσαν σε οχήματα στο νησί.

Άλλοι ντόπιοι έχουν καταφύγει στο να ζουν σε σκηνές ή σε κοινόχρηστα καταλύματα που τους παρέχουν τα απολύτως απαραίτητα.