ΚΟΣΜΟΣ

Διαστημικός ιατρός: Εντυπωσιακό το θέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου

Διαστημικός ιατρός: Εντυπωσιακό το θέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου

Ένα μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Αμερικής είχε την ευκαιρία να δει τη Δευτέρα τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ήλιο και να τον καλύπτει κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου.

Ο διαστημικός γιατρός, Ανδριανός Γολέμης, με την ομάδα του, παρακολούθησαν από κοντά το εντυπωσιακό φαινόμενο.

«Παρακολουθήσαμε το φαινόμενο περίπου μια ώρα νοτιοδυτικά σου Σαν Αντόνιο. Τώρα επιστρέφουμε στο Χιούστον», είπε αρχικά στην ΕΡΤ ο Ανδριανός Γολέμης.

«Μας δυσκόλεψε ο καιρός αλλά τελικά την κατάλληλη στιγμή είχαμε ένα παράθυρο της ολικότητας και κατάφερα να παρατηρήσουμε αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο. Για μας ήταν σημαντικό γιατί η ομάδα που πήγαμε νοτιοδυτικά σου Σαν Αντόνιο είμασταν μια μικτή ομάδα. Κάποιοι από μας εργάζονται στο χώρο του διαστήματος αλλά ως προς το αστρονομικό κομμάτι είμαστε “ερασιτέχνες”. Επικουρούμε όμως ένα επιστημονικό πρόγραμμα κάποιων συνάδελφων που είναι πιο επαγγελματίες. Προσπαθούμε να μετρήσουμε το φάσμα του φωτός. Το ηλιακό στέμμα που φαίνεται μόνο στη διάρκεια της ολικότητας της έκλειψης. Επίσης υπήρχαν κάποιοι άλλοι επαγγελματίες στην ομάδα», ανέφερε για να προσθέσει πως «ήταν μια εντυπωσιακή έκλειψη. Όχι μόνο ως προς τη διάρκεια των τεσσάρων ωρών, αλλά ήταν για μένα και η πρώτη φορά για παράδειγμα που είδαμε με τα μάτια τις προεξοχές του ηλίου».

Σύμφωνα με τον διαστημικό γιατρό, από την έκλειψη, «επηρεάζονται τα ζώα περισσότερο, ενώ για κάποιον που δεν γνωρίζει, είναι ένα λίγο περίεργο συναίσθημα, αλλά εκεί περιορίζεται η επιρροή της έκλειψης».

Μάγεψε η έκλειψη

Η ολική έκλειψη ήταν ορατή από εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές της βόρειας Αμερικής, του Μεξικού και του Καναδά.

Ξεκίνησε από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ένα οι πρώτες περιοχές που ήταν «τυχερές» ήταν αυτές του Μεξικού από τις ακτές του Ειρηνικού. Το μονοπάτι της έκλειψης διέσχισε το Μεξικό συνέχισε στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, για να καταλήξει στον Καναδά.

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της πήρε τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός σκοτείνιασε ενώ οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η φάση αυτή διήρκησε περίπου τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές είχαν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου.

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τον μονοπάτι της ολικότητας, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα είχαν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.

Η NASA είχε προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη για το φαινόμενο.

Να σημειωθεί ότι η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2026 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.