ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στην Τενερίφη: Οι ντόπιοι ζουν σε σπηλιές - Το τέρας του υπερτουρισμού «τρώει» το νησί

Ο υπερτουρισμός «καταστρέφει» την Τενερίφη λένε οι ντόπιοι
Ο υπερτουρισμός «καταστρέφει» την Τενερίφη λένε οι ντόπιοι

Η Τενερίφη βιώνει άνευ προηγουμένου κρίση λόγω του υπερβολικού αριθμού τουριστών. «Φτάνει πια» φωνάζουν οι ντόποιοι που αναγκάζονται να ζουν σε σπηλιές και βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να καταστρέφεται 

Ακτιβιστές και περιβαλλοντολόγοι στα Κανάρια Νησιά προειδοποιούν ότι οι ντόπιοι αναγκάζονται να μένουν στα αυτοκίνητά τους, ακόμη και σε σπηλιές, λόγω των δραματικών επιπτώσεων που έχει για τους ντόπιους του νησιού ο υπερτουρισμός. Η σοκαριστική είδηση είναι η τελευταία σε μια σειρά από όλο και πιο ανησυχητικές ανακοινώσεις από τοπικούς παράγοντες ενόψει των μαζικών διαδηλώσεων κατά του τουρισμού στα νησιά Τενερίφη, Φουερτεβεντούρα, Γκραν Κανάρια, Λανθαρότε και Λα Πάλμα που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι στα Κανάρια Νησιά καταφεύγουν σε απεγνωσμένα μέτρα για να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών που συχνάζουν σε τοπικά σημεία ομορφιάς, ψεκάζοντας γκράφιτι κατά του τουρισμού και στήνοντας ψεύτικες πινακίδες «κλειστό λόγω υπερπληθυσμού» για να κρατήσουν μακριά τους παραθεριστές.

Ο Ivan Cerdena Molina, ένας ακτιβιστής που συνεργάζεται με την Ένωση Φίλων Φύσης της Τενερίφης (ATAN) είπε στο Olive Press: «Δεν έχουμε τίποτα ενάντια στους μεμονωμένους τουρίστες, αλλά η βιομηχανία μεγαλώνει και μεγαλώνει και καταναλώνει τόσους πολλούς πόρους και το νησί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Είναι μια κρίση, πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα επειγόντως. Οι άνθρωποι ζουν στα αυτοκίνητά τους, ακόμη και σε σπηλιές, και οι ντόπιοι δεν μπορούν να φάνε, να πιουν ή να ζήσουν καλά. Η Airbnb και η Booking.com είναι σαν ένας καρκίνος που κατατρώνε το νησί λίγο-λίγο.

Τα οφέλη του κλάδου δεν φτάνουν στους καθημερινούς ανθρώπους, των οποίων οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί εδώ και χρόνια, η ποιότητα ζωής εδώ καταρρέει». Αυτό οδήγησε σε ομάδες όπως το «Canarias se exhausta» (Τα Κανάρια Νησιά έχουν εξαντληθεί), ένας από τους κύριους οδηγούς των διαδηλώσεων σε όλο το νησί στις 20 Απριλίου. «Είναι καιρός να μποϊκοτάρουμε, με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, την τουριστική δραστηριότητα που μας διώχνει από τη γη μας», έγραψαν μέλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εκστρατείες στα Κανάρια Νησιά λένε ότι καθίσταται αδύνατο για πολλούς ντόπιους να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση επειδή οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύονται λόγω του τουρισμού. Εν τω μεταξύ, η δραματική εισροή παραθεριστών φέρεται να οδήγησε σε συμφόρηση των υπηρεσιών υγείας, κατάρρευση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, έλλειψη νερού για κατανάλωση και στον αγροτικό τομέα, υπερπληθυσμό προστατευόμενων χώρων, αύξηση της εγκληματικότητας και απώλεια βιοποικιλότητας. μεταξύ άλλων καταγγελιών.

Σε σπηλιές ζουν οι ντόπιοι στην Τενερίφη

«Το τρέχον μοντέλο έχει καταστρέψει εντελώς την ποιότητα ζωής στα Κανάρια Νησιά και τους λόγους που έκαναν τα νησιά μοναδικά: τις συνθήκες μιας αξιοπρεπούς και πολύτιμης ζωής, τη βιοποικιλότητά μας, τα τοπία μας, τους ανθρώπους μας και την ταυτότητα αυτού που ήμασταν» λένε οι εχθρού του υπερτουρισμού.

«Είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα για την αλλαγή του μοντέλου του μαζικού τουρισμού για ένα ρυθμιζόμενο μοντέλο που βασίζεται στην αποανάπτυξη και τη βιώσιμη συνύπαρξη της τουριστικής βιομηχανίας με τη γενική ευημερία του πληθυσμού». Επιπλέον, απαιτούν βελτίωση και αύξηση των υπηρεσιών υγείας, αύξηση των εκπαιδευτικών πόρων, πολλαπλασιασμό των μέσων μαζικής μεταφοράς και διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση Τέλος, απαιτούν «μείωση της τουριστικής πίεσης σε προστατευμένους φυσικούς χώρους με καλύτερη διαχείριση και μεγαλύτερη επιτήρηση για την αποφυγή οικολογικών επιθέσεων και περιβαλλοντικής υποβάθμισης που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες ενάντια στην «τουριστοφοβία», υποστηρίζοντας ότι η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία. Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τενερίφης Rosa Dávila είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το συμβούλιο είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με ακτιβιστές για να «μεταρρυθμίσει αυτό που όλοι βλέπουμε ότι μπορεί να βελτιωθεί» στον τουριστικό κλάδο, αλλά δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της απέχουν «μακριά από αυτούς που κατέχουν ριζοσπαστικές θέσεις και δεν θα το κάνουμε. Καταλάβετέ το».

«Κατά την ανάπτυξη ενός οικονομικού μοντέλου, πρέπει κανείς να είναι σε εγρήγορση και να παρατηρεί τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας που υπηρετεί... (αυτό δεν συνεπάγεται) διάλυση ενός ολόκληρου οικονομικού μοντέλου που συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ και στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στα Κανάρια Νησιά, άμεσα ή έμμεσα, συνδεδεμένα με τον υποτομέα του τουρισμού», είπε σύμφωνα με την Canarian Weekly.

Τα σχόλιά της επαναλήφθηκαν από τον Πρόεδρο των Καναρίων Νήσων Fernando Clavijo, ο οποίος προέτρεψε τους διαδηλωτές κατά του τουρισμού να επιστρατεύσουν την «κοινή λογική». «Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να επιτεθούμε στην κύρια πηγή απασχόλησης και πλούτου μας γιατί θα ήταν ανεύθυνο», είπε.

Η είδηση της αναταραχής έχει αναστατώσει τους Βρετανούς παραθεριστές, με τους ξενοδόχους να αποκαλύπτουν ότι δέχονται κλήσεις που ρωτούν εάν τα νησιά θα είναι ασφαλή για επίσκεψη. Ο Jorge Marichal, πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης ξενοδοχείων ASHOTEL, είπε: «Ήμουν σε ένα από τα ξενοδοχεία μου χθες το πρωί και ένα από τα προβλήματα που έπρεπε να λύσω ήταν ότι οι πελάτες αρχίζουν να τηλεφωνούν και να ρωτούν τι συμβαίνει εδώ και αν είναι ασφαλές».

Διαδηλώσεις κατά των τουριστών

Ενώ εξέφρασε τη συμπάθειά του στους διαδηλωτές σε μια συνέντευξη στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό COPE, είπε: «Οι άνθρωποι μπερδεύουν το μήνυμα. Δεν χρειάζεται να είμαστε αντιτουριστικοί. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια ανησυχία στον πληθυσμό του νησιού γιατί το νιώθω κι εγώ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να απαιτήσουμε υποδομές σύμφωνα με το τουριστικό μοντέλο που έχει επιλεγεί. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι το τουριστικό μοντέλο έχει αλλάξει λόγω της τεχνολογίας και του Airbnb και του γεγονότος ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μετατρέψει αυτά τα ακίνητα σε επιχειρήσεις με πολύ χαλαρή ρύθμιση και ότι η αύξηση του αριθμού των τουριστικών καταλυμάτων δεν συνδυάζεται με την επένδυση σε υποδομή.

Οι ίδιοι οι ακτιβιστές λένε ότι δεν είναι εναντίον των τουριστών, αλλά των επιπτώσεων που προκαλούνται από την ύπαρξη υπερβολικά πολλών παραθεριστών στα νησιά, κυρίως λόγω των μεγάλων τουριστικών εταιρειών που αγοράζουν ή κατασκευάζουν τεράστια ακίνητα με λίγη προσοχή για το πώς αυτά τα έργα επηρεάζουν τους ντόπιους. Οι ακτιβιστές είπαν ότι η προγραμματισμένη διαδήλωση της 20ης Απριλίου προγραμματίζεται λόγω «απόγνωσης». «Γιατί θέλουμε κυβερνήτες που δεν θέλουν να δουν τι είδους φθαρμένα, παραβιασμένα και διαλυμένα νησιά πρόκειται να αφήσουμε στις κόρες και τους γιους μας;» είπαν.