ΚΟΣΜΟΣ

Η έκλειψη ηλίου έφερε «έκρηξη» κερδών για την οικονομία των ΗΠΑ - Οι επιχειρηματίες που ξεπούλησαν

Έκρηξη κερδών έφερε η έκλειψη ηλίου
Έκρηξη κερδών έφερε η έκλειψη ηλίου
ΑΡ

Εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν χθες για να θαυμάσουν την ολική έκλειψη ηλίου, δίνοντας «φιλί της ζωής» στις τοπικές οικονομίες. Το φαινόμενο θα μπορούσε να ωφελήσει την οικονομία των ΗΠΑ με σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς

Eκατομμύρια τουρίστες τόνωσαν τις τοπικές οικονομίες στο Τέξας και τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της έκλειψης ηλίου. Ξενοδοχεία, κατασκευαστές γυαλιών, ακόμη και εταιρείες skydiving είχαν ήδη προετοιμαστεί για αυξημένες επιχειρηματικές δραστηριότητε, καθώς μία μελέτη προέβλεψε ότι η έκλειψη θα μπορούσε να ωφελήσει την οικονομία των ΗΠΑ με σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το γεγονός που η NASA έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και «θεαματικό» τόνωσε σημαντικά τις τοπικές οικονομίες, καθώς διάφορες επωφελήθηκαν από τα εκατομμύρια των τουριστών που συνέρρευσαν σε πόλεις που πρόσφεραν την καλύτερη θέα του δακτυλίου γύρω από τον ήλιο.

Σύμφωνα με τη NASA, η φετινή έκλειψη διήρκεσε τρία έως τέσσερα λεπτά, περισσότερο από την τελευταία ηλιακή έκλειψη που σημειώθηκε το 2017, ενώ όσοι την έχασαν δεν θα μπορέσουν να δουν άλλη σε ολόκληρες τις ΗΠΑ μέχρι το 2044 ή το 2045, ανέφερε o αμερικανικός οργανισμός. Υπολογίζεται οτι 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στο μονοπάτι της έκλειψης και ενώθηκαν με τα 31 εκατομμύρια των Αμερικανών που ήδη ζουν κατά μήκος της έκτασης, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης εκλείψεων Great American Eclipse.

Οι επισκέπτες ξόδεψαν μεγάλα ποσά σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, έως και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για διαμονή, δραστηριότητες, τρόφιμα και φυσικό αέριο, υπολόγισε η εταιρεία οικονομικών συμβούλων του Τέξας Perryman Group. Ορισμένες βιομηχανίες που είδαν μεγάλη άνθιση στις δραστηριότητές τους από την έκλειψη.

Ξενοδοχεία και Airbnb

Η οικονομική αλυσίδα ξενοδοχείων Super 8 έχει πάνω από 300 τοποθεσίες στο μονοπάτι της έκλειψης, σύμφωνα με τους New York Times. Περίπου 100 από αυτά τα ξενοδοχεία ήταν sold out για την Κυριακή ή τη Δευτέρα (8/4), σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αλυσίδας.

Ένα παράρτημα δύο αστέρων στο Grayville του Ιλινόις, διαφήμιζε δωμάτια μεταξύ 765 και 950 δολαρίων από την Κυριακή έως την Τρίτη. Τις περισσότερες ημέρες, τα δωμάτια κοστίζουν συνήθως 80 δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο Super 8.Τα ξενοδοχεία υψηλότερης κατηγορίας κατέγραψαν παρόμοιες αυξήσεις. Ένα JW Marriott στο Ντάλας διαφήμιζε ένα standard δωμάτιο για 1.039 δολάρια για την Κυριακή το βράδυ. Συνήθως κοστίζει μεταξύ 355 και 482 δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα

Οι επισκέπτες συνέρρευσαν και στο Airbnb. Από τις 25 Μαρτίου, τα ποσοστά πληρότητας για τις 7 Απριλίου εκτινάχθηκαν στο 88% σε 110.000 ενεργές καταχωρήσεις στο μονοπάτι του φαινομένου, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων διακοπών-ενοικιάσεων AirDNA.

Ξεπούλησε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γυαλιών

Οι άνθρωποι μπορούν να βλάψουν μόνιμα την όρασή τους κοιτάζοντας κατευθείαν στον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, επομένως η NASA συνιστούσε εδώ και καιρό συγκεκριμένα γυαλιά με φίλτρο για τον ήλιο. Οι οδηγίες για την προστασία των ματιών «μεταφράστηκαν» σε τεράστιες πωλήσεις για ορισμένους κατασκευαστές γυαλιών.

Η American Paper Optics του Tενεσί, ο μεγαλύτερος παραγωγός προστατευτικών γυαλιών για έκλειψη της χώρας, σημείωσε μεγάλο άλμα στις πωλήσεις σε σύγκριση με την ολική έκλειψη το 2017. Η εταιρεία άρχισε να λαμβάνει παραγγελίες για έκλειψη δύο χρόνια νωρίτερα, δήλωσε στο NPR την Παρασκευή ο Τζόν Τζέριτ, ιδρυτής της εταιρείας. Τα γυαλιά πωλούνταν από 1,50 έως 2 δολάρια το ένα. «Έχουμε πουλήσει περίπου 70 εκατομμύρια γυαλιά και υποψιάζομαι ότι θα πλησιάσω ακριβώς στα 75 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη εβδομάδα», είπε.

Η American Paper Optics κατέρριψε ρεκόρ φέτος αφού παρήγαγε περίπου 30 εκατομμύρια περισσότερα γυαλιά από ό,τι για την ολική έκλειψη ηλίου το 2017, σύμφωνα με στοιχεία πωλήσεων στο site της εταιρείας.

Ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο

Ορισμένοι λάτρεις της αδρεναλίνης που αναζητούν μια μοναδική εμπειρία σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν άλμα κατά τη διάρκεια της έκλειψης για να απολαύσουν το σκοτάδι από τον ουρανό. Μια ομάδα 30 αλεξιπτωτιστών σχεδίαζε να πηδήξει στη βόρεια Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, ανέφερε το Fox News.

Τα εισιτήρια για την πτώση, που διοργανώνεται από την τοπική εταιρεία Skydive the Falls, εξαντλήθηκαν μέσα σε επτά λεπτά αφότου βγήκαν στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο. «Θα πηδήξουμε ένα λεπτό πριν από την ολική έκλειψη ώστε να μπορέσουμε να την απολαύσουμε 100% με τα αλεξίπτωτά μας» δήλωσε ο Τζέισον Μπέργκερ, συνιδιοκτήτης της Skydive the Falls, στο Fox News.

Σε μια παρόμοια εκδήλωση στο Ντάλας εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια, αξίας 249 δολαρίων, για την πτώση με αλεξίπτωτο, για την έκλειψη.

Για τους επίγειους παρατηρητές του ήλιου, τα εστιατόρια αξιοποιούν στο έπακρο το ουράνιο φαινόμενο με μενού και προσφορές για την έκλειψη. Καταστήματα όπως το Smoothie King, το Applebees και το Sonic προσφέρουν ειδικά smoothies, μαργαρίτες και ποτά «συσκότισης» με θέμα την έκλειψη, για να τιμήσουν την περίσταση.>