ΚΟΣΜΟΣ

«Χαστούκι» στην Κίνα από τον οίκο Fitch: Yποβάθμισε την οικονομία της - «Λύπη» εξέφρασε το Πεκίνο

«Χαστούκι» στην Κίνα από τον οίκο Fitch: Yποβάθμισε την οικονομία της - «Λύπη» εξέφρασε το Πεκίνο

Ο Fitch μείωσε σε αρνητική την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Κίνας, με το Πεκίνο να εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch μείωσε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα ο εν λόγω οίκος, επικαλούμενος τους αυξημένους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Η αναθεώρηση της προοπτικής του κινεζικού χρέους αντανακλά τους αυξανόμενους κινδύνους που επιβαρύνουν τα δημόσιονομικά της Κίνας την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πιο αβέβαιες οικονομικές προοπτικές εν μέσω μιας μετάβασης από την ανάπτυξη που βασίζεται στα ακίνητα σε αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Κίνα εξέφρασε τη «λύπη» της για την ανακοίνωση του Fitch. «Είναι λυπηρό το ότι βλέπουμε τον Fitch να μειώνει την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Κίνας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.

Η Fitch προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4,5% το 2024 από 5,2% πέρυσι, σε αντίθεση με τη Citi και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για την Κίνα.

Ο Moody's τον Δεκέμβριο εξέδωσε προειδοποίηση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας, αναφέροντας ως παράγοντες το κόστος για τη διάσωση των τοπικών κυβερνήσεων και κρατικών επιχειρήσεων και τον έλεγχο της κρίσης ακινήτων της