ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία της Ισπανίας: Πρώτη ανακοίνωση από τον βασιλιά Φελίπε για την υγεία της μητέρας του

Στο νοσοκομείο η βασιλομήτωρ Σοφία
Στο νοσοκομείο η βασιλομήτωρ Σοφία
ΑΡ

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας ενημέρωσε το κοινό για την υγεία της μητέρας του, βασίλισσας Σοφίας η οποία εισήχθη σε νοσοκομείο της Μαδρίτης με λοίμωξη

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας μίλησε για πρώτη φορά από τότε που νοσηλεύτηκε η μητέρα του βασίλισσα Σοφία. Την Τετάρτη, ο 56χρονος βασιλιάς της Ισπανίας εθεάθη να φεύγει από το Διεθνές Νοσοκομείο Ruber στη Μαδρίτη, όπου η 85χρονη μητέρα του φέρεται να εισήχθη για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος στις 9 Απριλίου.

«Είναι πολύ καλά, ευδιάθετη και πρόθυμη να πάρει εξιτήριο και να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό», είπε ο βασιλιάς Φελίπε στα μέσα ενημέρωσης από το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με την εφημερίδα ABC, ο μονάρχης είχε ήδη περάσει χρόνο με τη μαμά του στο νοσοκομείο όταν έκανε εισαγωγή την προηγούμενη μέρα. Επικαλούμενο πληροφορίες του παλατιού, ανέφερε ότι η κατάσταση της βασίλισσας Σοφίας ήταν «πολύ ευνοϊκή» και ότι παραμένει «υπό παρακολούθηση».

Η βασιλομήτωρ της Ισπανίας εμφανίστηκε στη Μαδρίτη την ημέρα πριν μπει στο νοσοκομείο για να παραστεί στη λειτουργία προς τιμήν του Fernando Gomez-Acebo στην Iglesia del Sacramento, τον Καθεδρικό Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων της Μαδρίτης. Η βασίλισσα Σοφία απέδωσε τα σέβη της στη λειτουργία στον αείμνηστο πρίγκιπα Φερνάντο ντε Μπορμπόν, πρώτος εξάδερφο του Ισπανού βασιλιά Φελίπε και ανιψιό του Χουάν Κάρλος. Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο γιος της Βασιλιάς Φελίπε και η σύζυγός του Βασίλισσα Λετίθια.

Στις 6 Απριλίου, η πρώην βασίλισσα Σοφία φωτογραφήθηκε επίσης καθώς κατευθυνόταν στον γάμο της Τερέζα Ουρκίχο, εγγονής της πριγκίπισσας Τερέζα των Βουρβόνων και των Δύο Σικελιών με τον δήμαρχο Μαδρίρης, Χοσέ Λουίς Μαρτίνες-Αλμέιδα.

Η βασίλισσα Σοφία λέγεται ότι έχει πολύ καλή υγεία και φέρεται να νοσηλεύτηκε τελευταία φορά όταν γέννησε τον μελλοντικό βασιλιά Φελίπε το 1968, σύμφωνα με το Euro Weekly News. Η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος είχαν ήδη αποκτήσει τις Πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, αλλά οι αδερφές αποκλείστηκαν από τις θέσεις τους στην ισπανική γραμμή διαδοχής καθώς ακολουθούσαν τη γνωστική πρωτογονία της ανδρικής προτίμησης

O βασιλιάς Φελίπε ανέβηκε στο θρόνο το 2014 σε ηλικία 46 ετών μετά την παραίτηση του πατέρα του, βασιλιά Χουάν Κάρλος. Ο πρώην μονάρχης άφησε την Ισπανία κάτω από ένα σύννεφο σκανδάλου εν μέσω καταγγελιών για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος κάποτε ήταν σεβαστός για τον ρόλο του στη μετάβαση της χώρας του στη δημοκρατία, παραιτήθηκε υπέρ του γιου του, ο οποίος έκτοτε κρατά αποστάσεις από τον πατέρα του σε δημόσιους χώρους. Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια έχουν δύο κόρες, την πριγκίπισσα Λεονόρ, 18, και την πριγκίπισσα Σοφία, 16 ετών, και η Λεονόρ ακολουθεί τον πατέρα της στη γραμμή διαδοχής του θρόνου επειδή δεν έχει αδέρφια.

Η πριγκίπισσα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τριετή στρατιωτική της εκπαίδευση, όπως συνηθίζεται για τον διάδοχο του ισπανικού θρόνου, και ολοκληρώνει μαθήματα στη Γενική Στρατιωτική Ακαδημία της Σαραγόσα. Η πριγκίπισσα Λεονόρ έχει μια βαρυσήμαντη βασιλική μοίρα μπροστά της, καθώς θα είναι η πρώτη βασίλισσα της Ισπανίας μετά τη βασίλισσα Ισαβέλλα Β' (η οποία βασίλεψε από το 1833 έως το 1868), όταν θα καθίσει στον θρόνο μια μέρα.