ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Φουντώνουν τα σενάρια για επίθεση του Ιράν στο Ισράηλ

O Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ
O Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ
ΑΡ

Το Ιράν φέρεται να προετοιμάζει επίθεση εκδίκησης στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες. O Aγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ φέρεται να εξετάζει όλα τα σενάρια, το Ισραήλ προειδοποιεί ότι θα απαντήσει, ενώ κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί νέος όλεθρος στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν προετοιμάζει «επίθεση εκδίκησης» στο Ισραήλ τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς τα σχέδια χτυπήματος εξετάζονται από τον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ ο οποίος «ζυγίζει τον πολιτικό κίνδυνο» - αφού ο ισραηλινός στρατός σκότωσε επτά Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στην αεροπορική επιδρομή στη Συρία. Η χώρα έχει απειλήσει δημόσια ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στη Δαμασκό που σύμφωνα με την Τεχεράνη ήταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε διπλωματικό κτήριο.

Άτομο που ενημερώθηκε από την ιρανική ηγεσία είπε στη Wall Street Journal ότι ενώ συζητούνται σχέδια για επίθεση δεν έχει ληφθεί οριστικά απόφαση. Σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε στην εφημερίδα: «Τα σχέδια επίθεσης βρίσκονται μπροστά στον Ανώτατο Ηγέτη και εξακολουθεί να σταθμίζει τον πολιτικό κίνδυνο».

Πώς θα έμοιαζε ο πόλεμος Ισράηλ-ΙράνDaily Mail

Το Ισραήλ κατηγορήθηκε ευρέως για την επίθεση της 1ης Απριλίου που κατέστρεψε το κτίριο του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό και σκότωσε επτά Φρουρούς της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγούς. Δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο, αλλά θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», μέρες αφότου ένας από τους συμβούλους του είπε ότι οι ισραηλινές πρεσβείες «δεν είναι πλέον ασφαλείς». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κέτζ απάντησε γρήγορα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X ότι «αν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν».

Μέρες αφότου το Ισραήλ ενίσχυσε την αεράμυνα του και διέκοψε την άδεια για μάχιμες μονάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν επίσης για τον κίνδυνο επίθεσης από το Ιράν ή τις συμμαχικές του ομάδες σε μια εποχή που οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αναζωπυρωθεί. Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει σημαντική επίθεση στο Ισραήλ», είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν την Τετάρτη, υποσχόμενος «σιδηρά» υποστήριξη στον κορυφαίο περιφερειακό του σύμμαχο παρά τις διπλωματικές εντάσεις σχετικά με τη στρατιωτική συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Μάικλ Κουρίλα, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, έφθασε στο Ισραήλ σήμερα (12/4) για να συζητήσει την κατάσταση με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. «Προειδοποιήσαμε το Ιράν», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε μια ενημέρωση χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το χτύπημα της Δευτέρας ισοπέδωσε ένα πενταόροφο κτήριο δίπλα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Ο στρατηγός Mohammad Reza Zahedi ήταν ένας από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση,ο οποίος έδινε εντολές στο ξένο τμήμα επιχειρήσεων του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τη δύναμη Quds.

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τα ταξίδια των εργαζομένων στο Ισραήλ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις μετακινήσεις των διπλωματών της λόγω φόβων ασφαλείας, τονίζοντας ότι το προσωπικό και οι οικογένειές τους δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν προσωπικά ταξίδια εκτός των περιοχών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ ή της Μπερ Σεβά «μέχρι νεωτέρας» λόγω υπερβολικής επιφυλακτικότητας

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε αεροπορική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, ο Νετανιάχου μίλησε για «προκλήσεις» σε πολλαπλά μέτωπα. «Βρισκόμαστε στη μέση του πολέμου στη Γάζα που συνεχίζεται με πλήρη ισχύ... αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης για σενάρια προκλήσεων από άλλους χώρους», είπε σε σχόλια που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Το χτύπημα στη ΔαμασκόΑΡ

Το Ιράν απολαμβάνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά το καθαρό ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτοντας έναν συλλογικό ενεργό και εφεδρικό στρατό περίπου 1,2 εκατομμυρίων καθώς και χιλιάδες συστήματα πυροβολικού.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει ενεργό στρατιωτικό προσωπικό περίπου 750.000 ατόμων στη διάθεσή του - αλλά εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς συμμετέχουν ήδη σε επιχειρήσεις εντός και γύρω από τη Γάζα, ενώ άλλοι διατηρούν παρουσία στο βορρά για να αποκρούσουν τις συνοριακές επιθέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Αν και το Ισραήλ υπερτερεί αριθμητικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεροπλισμένο. Οι IDF διαθέτουν περισσότερα από 3.000 άρματα μάχης στις τάξεις του, σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό που πιστεύεται ότι βρίσκεται σε υπηρεσία στο Ιράν.

Πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Κάμερον τηλεφώνησε στον Ιρανό ομόλογό του για να προτρέψει να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ προέτρεψε τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ενώ η Lufthansa είπε ότι παρέτεινε την προσωρινή αναστολή των πτήσεων στο Ιράν μέχρι το Σάββατο. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν επιβεβαίωσε οτι δέχθηκε τηλεφωνήματα από την Μπέρμποκ καθώς και από τους Βρετανούς και Αυστραλούς ομολόγους της.

Ο Λόρδος Κάμερον είπε ότι «κατέστησε σαφές ότι το Ιράν δεν πρέπει να σύρει τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση». «Ανησυχώ βαθιά για το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που οδηγεί σε περαιτέρω βία», είπε. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας για να υποστηρίξει ότι η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν υποδαυλιστεί από τον πόλεμο της Γάζας που ξεκίνησε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που άφησε νεκρούς 1.170 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ομάδα που πολεμά το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και διάφορες ομάδες πληρεξουσίων σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων - όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο - που πραγματοποιούν συχνά πλήγματα κατά των Ισραηλινών.