ΚΟΣΜΟΣ

Τενερίφη: Διαδηλωτές κατά των τουριστών άρχισαν απεργία πείνας

Φουντώνει το κίνημα κατά των τουριστών στην Τενερίφη
Φουντώνει το κίνημα κατά των τουριστών στην Τενερίφη

Διαδηλωτές κατά του υπερτουρισμού ξεκίνησαν απεργία πείνας στην Τενερίφη, σε μία κίνηση απελπισίας καταγγέλλοντας οτι το νησί είναι πλέον «μη βιώσιμο»

Ακτιβιστές ξεκίνησαν χθες (11/4) απεργία πείνας επ' αόριστον στην Τενερίφη στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στη ζωή του νησιού. Τουλάχιστον δώδεκα κάτοικοι του νησιού που ζητούνέναν πιο βιώσιμο τύπο τουρισμού έχουν προχωρήσει στην απειλή τους, έξω από μια εκκλησία στην ιστορική πόλη Laguna.

Η διαμαρτυρία έχει οργανωθεί από μια πλατφόρμα που ονομάζεται Canarias Se Agota, η οποία στα αγγλικά μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «Τα Κανάρια Νησιά έχουν εξαντληθεί» και συνδέεται με πολλές ενώσεις και ομάδες οικολόγων. Οι απεργοί πείνας θέλουν να σταματήσουν οι αρχές δύο τουριστικά έργα, το ένα εκ των οποίων αφορά την κατασκευή ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων σε μια από τις τελευταίες παρθένες παραλίες της Τενερίφης που ονομάζεται La Tejita.

Θέλουν επίσης οι τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί να αλλάξουν το τουριστικό μοντέλο για να προστατεύσουν το νησί από τις χειρότερες υπερβολές μαζικού τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ρύπανσης, του κυκλοφοριακού αδιεξόδου και της έλλειψης φθηνών οικονομικά προσιτών κατοικιών που συνδέονται με την αύξηση των τιμών των ακινήτων λόγω των διακοπών τύπου Airbnb

Τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην απεργία πείνας έχουν κρατηθεί μέχρι στιγμής μυστικά και δεν αναμένεται να δώσουν συνεντεύξεις ενώ η ακραία διαμαρτυρία συνεχίζεται στην πλατεία Plaza de la Concepcion έξω από την ομώνυμη εκκλησία. Η έναρξη της ριζοσπαστικής εκστρατείας, που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους της στην Ισπανία, ακολουθεί την εμφάνιση αντιτουριστικών γκράφιτι σε μέρη της Τενερίφης.

Ο Victor Martin, εκπρόσωπος του Canarias Se Agota, δήλωσε: «Η απεργία πείνας είναι απεριόριστη και θα συνεχιστεί έως ότου σταματήσουν για πάντα τα δύο μακροοικονομικά έργα για τα οποία αγωνιζόμαστε και οι πολιτικοί συμφωνήσουν εγγράφως για ένα τουριστικό μορατόριουμ. Μια τραγωδία θα μπορούσε να συμβεί και κάποιος θα μπορούσε να πεθάνει εάν η κυβέρνηση δεν ακούσει».

Ένας ακτιβιστής που συμμετείχε στην οργάνωση της απεργίας πείνας την αποκάλεσε «απελπισμένη κραυγή για ένα καλύτερο μέλλον για τα νησιά μας», προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων θα είναι υπεύθυνη για τις συνέπειες»

Το Hotel La Tejita είναι ένα ξενοδοχειακό έργο για περισσότερους από 800 επισκέπτες στα νότια του νησιού, το οποίο οι αγωνιστές προσπαθούν να σταματήσουν επειδή λένε ότι θα κατασκευαστεί εν μέρει πάνω από προστατευμένους αμμόλοφους και δημόσια παράκτια περιοχή. Το Cuna del Alma, το άλλο έργο που έχει εξοργίσει ακτιβιστές, είναι ένα εγχείρημα που χρηματοδοτείται από το Βέλγιο για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου και 3.600 τουριστικών σαλέ στο El Puertito του δήμου Adeje που βρίσκεται επίσης στη νότια Τενερίφη. Ομάδες διαμαρτυρίας λένε ότι το έργο θα καταστρέψει μεγάλες περιοχές οικοτόπων απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών.

Στις 20 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονες πορείες σε τουλάχιστον πέντε από τα νησιά του αρχιπελάγους, συμπεριλαμβανομένων της Τενερίφης, της Γκραν Κανάρια και της Λανθαρότε, από ακτιβιστές που επιδιώκουν να μεταδώσουν το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι απεργοί πείνας στους περιφερειακούς πολιτικούς.

Στην Τενερίφη η πορεία θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του νησιού Σάντα Κρουζ. «Οι άθλιοι μισθοί, η έλλειψη στέγης, Ο υπερπληθυσμός, η υποβάθμιση των φυσικών χώρων και η κατάρρευση των δρόμων είναι μερικά από τα πράγματα που οδήγησαν τον πληθυσμό των Καναρίων Νήσων να διαδηλώσει αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι πολιτικοί μας ηγέτες αρχίζουν να τρέμουν εξαιτίας αυτού του λαϊκού κινήματος των Καναρίων Νήσων που είναι ισχυρό και ασταμάτητο» λένε οι διοργανωτές.