ΚΟΣΜΟΣ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη το Ιράν: Επί ποδός το Ισραήλ - Σύγκληση πολεμικού συμβουλίου

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη το Ιράν: Επί ποδός το Ισραήλ - Σύγκληση πολεμικού συμβουλίου
Αρχείου - AP

Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε την αεράμυνα, η στάση των ΗΠΑ και οι επαφές Μπλίνκεν

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ισραήλ είναι η διεθνής γνώμη την ώρα που οι φόβοι για επικείμενη επίθεση από το Ιράν δείχνουν να φουντώνουν. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη ενώ είναι ιδιαίτερο έντονο το ενδεχόμενο το Ιράν να απαντήσει στην αεροπορική επιδρομή που σκότωσε ανωτέρους Ιρανούς διοικητές πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος, με ανακοίνωση, ανέφερε πως «ένα χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ είναι πραγματική και αξιόπιστη απειλή». Αντίστοιχα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS News ότι μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να συμβεί άμεσα. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν πως ως χώρα είναι έτοιμη «αμυντικά και επιθετικά».

«Δεν μπορώ να μιλήσω για το μέγεθος, την κλίμακα και άλλες λεπτομέρειες για την επίθεση», δήλωσε την Παρασκευή (12/4) ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ιρανική απειλή είναι «πραγματική», λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον «το παρακολουθεί πολύ στενά». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να αμυνθούν από τέτοιου είδους επιθέσεις».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος του CBS προειδοποίησε ότι το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 100 drones, δεκάδες πυραύλους κρουζ και πιθανώς βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτά φέρεται να στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη υποσχεθεί στο Ισραήλ την υποστήριξη της χώρας του σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης. Οι αυξανόμενες εντάσεις οδήγησαν χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας και της Αυστραλίας, να προειδοποιήσουν να μην ταξιδέψουν στο Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαγόρευσε επίσης το διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους στο Ισραήλ να ταξιδεύουν εκτός των πόλεων Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Beersheba.

Σύσταση του ελληνικού ΥΠΕΞ για αποφυγή μετακινήσεων

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής γνωστοποιεί ότι παραμένει σε ισχύ η, από 15.10.2023, σύσταση σχετικά με την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων, επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο.

Η ίδια σύσταση ισχύει και για μετακινήσεις στο Ιράν, προσθέτει το ΥΠΕΞ, καθώς υπάρχει φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Συνάντηση Νετανιάχου με μέλη πολεμικού υπουργικού συμβουλίου

Την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του εν μέσω των προειδοποιήσεων. Ωστόσο, ορισμένοι Ισραηλινοί είπαν ότι δεν ανησυχούν για μια πιθανή ιρανική επίθεση.

Η πιθανότητα ιρανικής επίθεσης έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει καμία νέα συμβουλή προς τον πληθυσμό πέρα από τις υπάρχουσες οδηγίες για αποθήκευση νερού, τροφίμων για τρεις ημέρες και βασικών φαρμάκων. Το ισραηλινό ραδιόφωνο, ωστόσο, ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές είχαν κληθεί να προετοιμαστούν για την πιθανότητα επίθεσης, μεταξύ άλλων με την αξιολόγηση της ετοιμότητας των δημόσιων καταφυγίων.

Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε την αεράμυνα

Την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω των πρώτων ενδείξεων ότι ήταν πιθανή μια ιρανική απάντηση, ο ισραηλινός στρατός ακύρωσε την άδεια στα μέλη των μαχητικών στρατευμάτων, ενίσχυσε την αεράμυνα και κάλεσε εφέδρους.

Να σημειωθεί πως δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους Ιρανοί στρατιωτικοί ηγέτες, σκοτώθηκαν στην πυραυλική επίθεση την 1η Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει, αλλά θεωρείται ευρέως ότι πραγματοποίησε την επίθεση.

Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες προσπαθούν να αποτρέψουν το Ιράν από το να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Επαφές Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας για να προσπαθήσει να τους πείσει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Ιράν. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη «να καλύψει όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ».

Μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ την Παρασκευή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι ο δεσμός μεταξύ των δύο χωρών έχει ενισχυθεί από την απειλή μιας ιρανικής επίθεσης, προσθέτοντας ότι «θα ξέρουμε πώς να απαντήσουμε».

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές ειδήσεις