ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμο να «απαντήσει» στο Ιράν δηλώνει το Ισραήλ - Αυτοί είναι οι πιθανοί στόχοι

Ιράν, Ισραήλ

Η επιχείρηση «Αληθής υπόσχεση», όπως ονομάστηκε το χτύπημα που έγινε το περασμένο Σάββατο, από τη μεριά του Ιράν θεωρείται ότι έχει λήξει. Όμως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι σε πολύ δύσκολη θέση

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η απάντηση του Ισραήλ, μόνο που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

Αν το Ισραήλ απαντήσει στο Ιράν κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η σοβαρή αυτή κρίση στη Μέση Ανατολή να οδηγήσει σε νέο πόλεμο.

Ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, πιθανός στόχος στο έδαφος του Ιράν είναι το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που έχει σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Άλλος στόχος είναι μία από τις βασικές εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος. Στόχους επίσης αποτελούν εργοστάσια και αεροδρόμια που απογειώνονται τα drones…

Τα τρομακτικά σενάρια

Η επιχείρηση «Αληθής υπόσχεση», όπως ονομάστηκε το χτύπημα που έγινε το περασμένο Σάββατο, από τη μεριά του Ιράν θεωρείται ότι έχει λήξει. Όμως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι σε πολύ δύσκολη θέση…

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατάφερε να τον πείσει να μην «απαντήσει» άμεσα στην επίθεση των Ιρανών. Τώρα, σχεδόν δύο 24ωρα μετά την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, σύμφωνα με την Wall Street Journal ότι το Ισραήλ θα «απαντήσει» άμεσα, ίσως και μέσα στην ημέρα…

Ποιες χώρες εμπλέκονται

Το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από το έδαφός του, ενώ βλήματα εκτοξεύθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας από το έδαφος του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης. Ιρανικές δυνάμεις επιχειρούν στη Συρία και το Ιράν είναι σύμμαχος με μαχητικές ομάδες στο Ιράκ και την Υεμένη.

Το κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου -η ισχυρότερη δύναμη αντιπροσώπων της Τεχεράνης- ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων στα προσαρτημένα υψίπεδα του Γκολάν περίπου την ίδια ώρα με τον ιρανικό βομβαρδισμό, καθώς και ένα δεύτερο μπαράζ ώρες αργότερα.

Εν τω μεταξύ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, έσπευσαν να καταρρίψουν τα εισερχόμενα πυρά. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν στην «κατάρριψη σχεδόν όλων» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων.

Ο Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη της RAF είχαν καταρρίψει «έναν αριθμό» ιρανικών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν στη Συρία και το Ιράκ, όπου η RAF επιχειρούσε ήδη στο πλαίσιο της αποστολής Operation Shader κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μάλιστα τα RAF απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου και προχώρησαν στην αναχαίτιση πολλών επιθέσεων που εξαπέλυσε το Ιράν.

Η αεράμυνα της Ιορδανίας αναχαίτισε και κατέρριψε επίσης δεκάδες ιρανικά όπλα που πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της, δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Reuters. Το βασίλειο ασκεί έντονη κριτική στο Ισραήλ, αλλά έχει συνάψει συνθήκη ειρήνης και είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο Hagari δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην υπεράσπιση του Ισραήλ, λέγοντας: «Η Γαλλία διαθέτει πολύ καλή τεχνολογία, αεροσκάφη, ραντάρ - και γνωρίζω ότι συνέβαλαν στην περιφρούρηση του εναέριου χώρου». Είπε ότι δεν έχει ακριβείς λεπτομέρειες για το αν τα γαλλικά αεροσκάφη κατέρριψαν κάποιον από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν.

Προειδοποιήσεις από το «βήμα» του ΟΗΕ

Καθώς «το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες βράδυ.

Διαβεβαίωσε πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση, αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».

Από την άλλη, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν απαίτησε το ΣΑ να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν «προτού να είναι πολύ αργά».