ΚΟΣΜΟΣ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Έναν νεκρό και εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η καταιγίδα

ΝΤΟΥΜΠΑΪ
Τα οχήματα εγκαταλελειμμένα στο νερό που καλύπτει έναν μεγάλο δρόμο στο Ντουμπάι
ASSOCIATED PRESS

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στερούνται μεγάλο μέρος της απαραίτητης υποδομής αποχέτευσης για να αντιμετωπίσουν τη δυνατή βροχή

Τις πληγές του μετρούν τα Ηνωμένα Αρβαικά Εμιράτα, που επλήγησαν από σπάνια καταιγίδα που άφησε πίσω της έναν νεκρό και πολλές καταστροφές.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε λιγότερο από 24 ώρες σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ρεκόρ με 254 mm στην Αλ Άιν, μια πόλη στα σύνορα ΗΑΕ - Ομάν, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο. Αυτό ήταν το μέγιστο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ το 1949, πριν δημιουργηθούν τα ΗΑΕ το 1971.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στερούνται μεγάλο μέρος της απαραίτητης υποδομής αποχέτευσης για να αντιμετωπίσουν τη δυνατή βροχή. Δεν είναι ασυνήθιστο οι δρόμοι να βυθίζονται μερικώς κάτω από το νερό κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων βροχοπτώσεων. Συνήθως βρέχει μόνο μερικές φορές το χρόνο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιούν επίσης συχνά εργασίες σποράς νεφών για να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις.

Ένας μετεωρολόγος από το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο αρνήθηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί πρόσφατα εργασίες σποράς νεφών.Το Bloomberg επικαλέστηκε νωρίτερα το πρακτορείο ότι επτά επιχειρήσεις σποράς σύννεφων πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες πριν από την καταιγίδα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, οδηγεί σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων όπως η πρόσφατη καταιγίδα.

Ο αντίκτυπος της ισχυρής βροχόπτωσης συνέχισε να είναι αισθητός την Τετάρτη, με τους δρόμους να έχουν αποκλειστεί και οι πτήσεις να διαταράσσονται σοβαρά.

Ορισμένες ξένες αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις προς το Ντουμπάι. Η κυβέρνηση του Ντουμπάι διέταξε τα σχολεία να συνεχίσουν να διδάσκουν διαδικτυακά μαθήματα την Πέμπτη, καθώς οι υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης καθάρισαν από τους δρόμους συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένων δέντρων και έπιπλα μπαλκονιού.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και οι αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν σημαντικές ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των κατεδαφισμένων δρόμων και των πλημμυρισμένων κατοικιών. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας από τα Εμιράτα, ηλικίας 70 ετών, πέθανε το πρωί της Τρίτης, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο εμιράτο Ρας Αλ Χάιμα, στα βόρεια της χώρας.

Στο γειτονικό Ομάν, 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και παιδιά σχολικής ηλικίας μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες έντονης βροχόπτωσης, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Ομάν, τα οποία δημοσίευσαν εικόνες από πλημμυρισμένες κοινότητες.

Οι Times of Oman ανέφεραν ότι αναμένονται περισσότερες βροχές την Τετάρτη. Στο Ντουμπάι, οι ουρανοί ήταν καθαροί και σε ορισμένες περιοχές οι δρόμοι ήταν ήσυχοι αφού η κυβέρνηση διέταξε τους υπαλλήλους της και όλα τα σχολεία να εργαστούν εξ αποστάσεως για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη έδειξαν πλημμυρισμένους δρόμους και χώρους στάθμευσης με ορισμένα οχήματα να βυθίζονται εντελώς.