ΚΟΣΜΟΣ

Μην το κάνετε! Γιατί δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας - Μεγάλος κίνδυνος ακόμη και για τύφλωση

Μην το κάνετε! Γιατί δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας - Μεγάλος κίνδυνος ακόμη και για τύφλωση
Φωτ.: Unsplash

Η ασθένεια των ματιών που προκαλείται τα συμπτώματα και η θεραπεία 

Πολλοί απολαμβάνουν το… χουζούρι τους όταν ξυπνούν, τρίβοντας μάλιστα έντονα τα μάτια τους.

Ωστόσο το τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα. Ο Δρ. Murat Yamic προειδοποίησε όσους συνηθίζουν να το κάνουν. υπογραμμίζοντας ότι η πίεση στο μάτι μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του αμφιβληστροειδούς, αλλεργικές αντιδράσεις, ξηρότητα των ματιών και τραύμα στην επιφάνεια του ματιού.

«Μην τρίβετε τα μάτια σας. Δεδομένου ότι μεταφέρουμε μικρόβια στα μάτια μας με τα χέρια μας, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις των ματιών και η υπερβολική πίεση που εφαρμόζεται στο μάτι μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στον αμφιβληστροειδή, αλλεργικές αντιδράσεις, ξηρότητα ματιών και τραύμα στην επιφάνεια του ματιού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αστιγματισμό επειδή αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς», είπε ο ειδικός Οφθαλμολογικής Υγείας και Νοσημάτων Δρ. Murat Yamiç.

Μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης

Επισημαίνοντας ότι το τρίψιμο των ματιών μπορεί επίσης να προκαλέσει μια ασθένεια του κερατοειδούς που ονομάζεται κερατόκωνος, ο Δρ. Yamiç είπε: «Ο κερατόκωνος είναι όταν ο κερατοειδής, ο οποίος βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του ματιού μας και έχει μια διαφανή δομή, λεπταίνει προς τα εμπρός και παίρνει το σχήμα κώνου. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η ασθένεια, την αιτία της οποίας δεν γνωρίζουμε ακριβώς, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα γενετικής μετάδοσης. Ορισμένες ασθένειες του συνδετικού ιστού και το τρίψιμο των ματιών μπορεί να είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου. Καθώς το σχήμα του κερατοειδούς επιδεινώνεται, η διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού αλλάζει και εμφανίζεται προοδευτική μυωπία και αστιγματισμός. Αυτό μπορεί να βλάψει την ποιότητα της όρασης του ατόμου και να προκαλέσει απώλεια όρασης στο μέλλον», είπε.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται

Μιλώντας για την ηλικία στην οποία εμφανίζεται η ασθένεια, ο γιατρός τόνισε: «Ο κερατόκωνος ποικίλλει, αλλά είναι πιο κοινός στις ηλικίες 10-20 ετών. Η νόσος είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 10-20 ετών. Ο λόγος που είναι πιο συχνός σε αυτές τις γιατί μετά τα 40 ο οργανισμός ενισχύει φυσικά τον κερατοειδή και σταθεροποιεί τη νόσο».

Τα συμπτώματα τη νόσου

Ο ειδικός περιγράφει τα συμπτώματα της νόσου του κερατόκωνου. «Συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια. Μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά προβλήματα μεταξύ των δύο ματιών. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάθε μάτι και να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου», είπε.

«Ελαφρή θόλωση της όρασης, ελαφρά επιδείνωση της όρασης λόγω γραμμών που εμφανίζονται λυγισμένες ή κυματιστές, ευαισθησία στο φως και λάμψη, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο μάτι».

Πώς αντιμετωπίζεται

Τονίζοντας ότι η νόσος του κερατόκωνου μπορεί να προκαλέσει προοδευτική απώλεια όρασης εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο Δρ. Yamic είπε ότι η θεραπεία της νόσου ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο αυτής και την ηλικία του ασθενούς.

Εξήγησε τις μεθόδους θεραπείας που μπορούν να εφαρμοστούν ως εξής:

Διασταυρούμενη σύνδεση (διασταυρούμενη σύνδεση κερατοειδούς), δακτύλιος κερατοειδούς, λέιζερ PTK, υβριδικό λέιζερ, φακοί επαφής, σκληροί φακοί επαφής, υβριδικός φακός και μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Σχετικές ειδήσεις