ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Δεν υπάρχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα στο Ισραήλ»

Ιράν: «Δεν υπάρχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα στο Ισραήλ»

Τις πρώτες πρωινές ώρες το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους 

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ τα ξημερώματα σε ιρανικό έδαφος με πυραύλους και drones.

Την ίδια ώρα πάντως το Ιράν διαμηνύει ότι δεν υπήρξε καμία επίθεση, με ανώτατο αξιωματούχο του Ιράν να δηλώνει στο Reuters: «Δεν υπάρχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα, δεν έχει διευκρινιστεί ποιος είναι πίσω από την επίθεση».

«Η πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Δεν έχουμε δεχθεί καμία επίθεση από το εξωτερικό και η συζήτηση στρέφεται περισσότερο προς την εισβολή παρά την επίθεση», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Άλλοι αξιωματούχοι του Ιράν δηλώνουν ότι η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πριν από λίγες ώρες, ενεργοποιώντας τις σειρήνες.

Παράλληλα, το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν.

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.

Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές μετά τη φερόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος στη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων.