ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική κινητικότητα στην Τουρκία για τη Μέση Ανατολή: Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον ηγέτη της Χαμάς

Διπλωματική κινητικότητα στην Τουρκία για τη Μέση Ανατολή: Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον ηγέτη της Χαμάς
AP photo

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησαν τόσο τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα όδο και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγε, είχε διάρκεια περίπου 2,5 ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις ημέρες είχε προηγηθεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον Χανίγε. Εάν το Κατάρ αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, η Τουρκία θα μπορούσε να επιδιώξει να ενισχύσει το προφίλ της διαμεσολάβησης με βάση τους δεσμούς της με τη Χαμάς.

Η σημερινή ημέρα είχε έντονη διπλωματική κινητικότητα, η οποία όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, δεν αποκλείεται να θέσει νέους όρους στο σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον Χανίγιε, στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν αναμονή μιας πιθανής στρατιωτικής επιχειρήσης του Ισραήλ στη Ράφα και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν από κοινου Αιγυπτος και Τουρκία στην αντιμετώπιση της ανρθωπιτικής κρίσης. Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν το αίτημα τους για άμεση κατάπαυση του πυρός και λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.

Ο Φιντάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενεργοποίησε «τεκτονικά ρήγματα» σε παγκόσμια κλίμακα μεταξύ καταπιεσμένων και καταπιεστών στην αναμέτρηση για την ανατροπή του άδικου, όπως είπε, συστήματος παγκόσμιας ηγεμονίας.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις