ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ζουν υπό τον φόβο των σειρήνων οι Έλληνες των Ιεροσολύμων - Δεν σκέφτονται να φύγουν

Ισραήλ: Ζουν υπό τον φόβο των σειρήνων οι Έλληνες των Ιεροσολύμων - Δεν σκέφτονται να φύγουν
Αρχείου - AP

Έλληνες που ζουν στα Ιεροσόλυμα περιγράφουν το πώς βίωσαν τη στιγμή της επίθεσης του Ιράν

Από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ο φόβος είναι το συναίσθημα που επικρατεί στους κατοίκους των Ιεροσολύμων, ανάμεσά τους και αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι παρά την εμπόλεμη κατάσταση αρνούνται να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι Έλληνες κάτοικοι ζουν εδώ και έξι μήνες υπό τον ήχο των σειρήνων και προσπαθούν, όσο είναι εφικτό, να εξισορροπήσουν στην καθημερινότητά τους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, οι Έλληνες που επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τα Ιεροσόλυμα, αφηγήθηκαν το πώς βίωσαν το βράδυ της ιρανικής επίθεσης.

«Ακούσαμε σειρήνες τα μεσάνυχτα. Φοβηθήκαμε, μείναμε στα σπίτια. Δεν πήρε πολύ ώρα. Αυτοκίνητα λεωφορεία κινούνταν κανονικά και τα μαγαζιά άνοιξαν κανονικά το πρωί», είπε ο Αναστάσης Δαμιανός.

Παρακολουθούν τις εξελίξεις όσο η πόλη προσπαθεί να βρει ξανά τους ρυθμούς της. Οι Έλληνες στα Ιεροσόλυμα αριθμούν αμέτρητες γενιές πίσω. Όπως λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Αναστάσης Δαμιανός, η ελληνική γειτονία ομορφαίνει την πόλη.

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ οχυρωμένη διαιρείται σε τέσσερις συνοικίες: αρμένικη, χριστιανική, μουσουλμανική εβραϊκή. «Οι Εβραίοι έχουν το τείχος των δακρύων, εμείς το πατριαρχείο και τον Πανάγιο Τάφο, οι μουσουλμάνοι το λάξα», είπε ο Αναστάσης Δαμιανός.

Μία γη τρεις θρησκείες

Μία γη, τρεις θρησκείες, αμέτρητοι λαοί. Την πόλη χαράσσουν τείχη και συρματοπλέγματα. Η συμβίωση δεν είναι πάντα εύκολη. «Υπάρχει καταπάτηση δικαιωμάτων ορισμένων ομογενών οι οποίοι ζητάν τα στοιχειώδη και δεν κοστίζει 12 εκατομμύρια όσο η βοήθεια που θέλει να στείλει η Αμερική. Είναι μια κίνηση που θα φέρει το τέλος της έντασης», είπε ο Νικόλαος Νίνος.

Όπως λέει ο Νικόλας, Έλληνας των Ιεροσολύμων, η 7η Οκτωβρίου είναι μία ημερομηνία, ένα ξέσπασμα. «7 Οκτωβρίου, είναι μία ημερομηνία, η ένταση είναι 100 χρόνια. 7 Οκτωβρίου ήταν ξέσπασμα. Να κάνουμε ένα πείραμα να φέρουμε γυναικόπαιδα σε έναν χώρο χωρίς το δικαίωμα να μπουν η να βγουν 16 χρόνια. Πώς θα αντιδράσουν», είπε.

Η ελληνική κοινότητα συρρικνώνεται, οι νέοι φεύγουν κι όσοι μένουν πίσω ζητούν να βρεθούν ένας τρόπος να μην ερημώσει η ελληνική συνοικία.

«Η νεολαία έφυγε. Εύχομαι κάτι να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και το Πατριαρχείο να έρθουν οικογένειες», είπε ο Αναστάσιος Γιώργος Μανσούρ.

«Εγώ πάντα κυνηγούσα την ειρήνη, αυτά είναι κακουργήματα υπάρχει χώρος για όλους όπως λέει ο Γκάντι… Οι πολιτικοί από πάνω ξένα χέρια. Εδώ στα Ιεροσόλυμα ασφάλεια», είπε ο Αναστάσης Δαμιανός.

Σχετικές ειδήσεις