ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Θα συνεργαστεί με ινδικές νεοσύστατες διαστημικές εταιρείες

Έλον Μασκ: Θα συνεργαστεί με ινδικές νεοσύστατες διαστημικές εταιρείες

Η βιομηχανία διαστημικής τεχνολογίας της Ινδίας έλαβε σημαντική ώθηση το 2022

Ο Έλον Μασκ, Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ινδία στις 21 Απριλίου. Αυτή η επίσκεψη, που αναμένεται με ανυπομονησία μετά την ανακοίνωση του Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο X (πρώην Twitter), περιλαμβάνει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στις 22 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μασκ αναμένεται επίσης να συνεργαστεί με αρκετές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις διαστημικής τεχνολογίας της Ινδίας στο Νέο Δελχί. Αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως οι Skyroot Aerospace, Agnikul Cosmos, Piersight, SatSure, KaleidEO, Bellatrix Aerospace και Dhruva Space, αντιπροσωπεύουν έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα που έχει εξελιχθεί σημαντικά από μόλις πέντε startup το 2019 σε πάνω από 190 ενεργές επιχειρήσεις σήμερα.

Η βιομηχανία διαστημικής τεχνολογίας της Ινδίας έλαβε σημαντική ώθηση το 2022 με τη Skyroot Aerospace να εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο ιδιωτικό πύραυλο της χώρας. Αυτό το ορόσημο υπογραμμίζει το ζωντανό οικοσύστημα που περιλαμβάνει πλέον μια ποικιλία εταιρειών που συνεισφέρουν καινοτόμα στον τομέα.

Η Skyroot Aerospace βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αναπτύσσοντας οικονομικά οχήματα εκτόξευσης που στοχεύουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων. Η εταιρεία προετοιμάζεται για ένα άλλο σημαντικό ορόσημο: την εκτόξευση του πρώτου ιδιωτικά αναπτυγμένου δορυφόρου της Ινδίας σε τροχιά.

Ομοίως, η Agnikul Cosmos που εδρεύει στο Τσενάι και η Bellatrix Aerospace με έδρα τη Μπανγκαλούρου σημειώνουν αξιοσημείωτες προόδους με τους κινητήρες πυραύλων με τρισδιάστατη εκτύπωση και τα καινοτόμα συστήματα πρόωσης, αντίστοιχα. Αυτές οι τεχνολογίες υπογραμμίζουν τα βήματα που γίνονται στην αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα στον κλάδο.

Το Hyderabad's Dhruva Space, γνωστό για τα δορυφορικά στοιχεία και τις υπηρεσίες του, συμπληρώνει αυτήν την ομάδα παρέχοντας οικονομικά αποδοτικές λύσεις που υποστηρίζουν το ευρύτερο τοπίο κατασκευής και λειτουργίας δορυφόρων.

Η ανάπτυξη του κλάδου υποστηρίζεται από σημαντικές κρατικές επενδύσεις, διευκολύνοντας τις εξελίξεις στην τεχνολογική πρόσβαση και τις υποδομές. Επί του παρόντος, η Ινδία κατέχει την έβδομη θέση παγκοσμίως στη χρηματοδότηση της διαστημικής τεχνολογίας, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από Rs. 28 εκατομμύρια το 2020 σε Rs. 112 εκατομμύρια το 2022.

Η επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Μασκ και των ινδικών startups διαστημικής τεχνολογίας, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες, είναι έτοιμη να είναι ένα σημαντικό γεγονός όπου θα μπορούσαν να οραματιστούν νέες συνεργασίες. Επιπλέον, ο Μασκ μπορεί να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την πρόοδο των υπηρεσιών Starlink της SpaceX στην Ινδία, η οποία εκκρεμεί η κυβερνητική έγκριση από τη σύστασή της το 2021.

Αυτές οι εξελίξεις είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις φιλοδοξίες της Ινδίας για τη διαστημική τεχνολογία αλλά και για την παγκόσμια διαστημική βιομηχανία, αντανακλώντας τη δυναμική φύση της καινοτομίας και της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.