ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Πόλη αναδύθηκε από το νερό μετά απο 300 χρόνια, λόγω ξηρασίας

Πόλη-φάντασμα «βγήκε» από το νερό
Πόλη-φάντασμα «βγήκε» από το νερό

Φιλιππίνες: Λόγω της έντονης ξηρασίας, ένας οικισμός αιώνων βυθισμένος στη θάλασσα από τη δεκαετία του 1970 επανεμφανίστηκε, προσελκύοντας τουρίστες παρά την υπερβολική ζέστη.

Τα ερείπια μιας πόλης σχεδόν 300 ετών έχουν βγει στην επιφάνεια καθώς οι υπερβολικά ζεστές θερμοκρασίες στις Φιλιππίνες στέγνωσαν μερικώς ένα μεγάλο φράγμα. Η πόλη Pantabangan βυθίστηκε στη δεκαετία του 1970 για να χτιστεί μια δεξαμενή. Αλλά πλέον αναδύεται από το νερό σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός. Το φαινόμενο σημειώνεται καθώς σχεδόν η μισή χώρα βιώνει ξηρασία, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει μείνει ποτέ η πόλη πάνω από το νερό από τότε που κατασκευάστηκε το φράγμα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Μάρλον Παλαντίν, μηχανικός της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα φράγματα της χώρας.

Η υπερβολική ζέστη έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά για μέρες και οι εργαζόμενοι στα γραφεία καλούνται να εργαστούν από το σπίτι. Και θα μπορούσε ακόμα να κάνει ακόμη περισσότερη ζέστη τις επόμενες ημέρες, δήλωσε στο BBC News ο Benison Estareja, μετεωρολόγος στο κρατικό μετεωρολογικό γραφείο Pagasa.

«Ο γενικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στις Φιλιππίνες είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Η ζέστη που βιώνουμε, θα μπορούσε να αυξηθεί σταθερά τις επόμενες ημέρες» είπε. Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στη μέση της θερμής και ξηρής περιόδου τους, η οποία επιδεινώνεται από το Ελ Νίνιο ή την ασυνήθιστη θέρμανση των επιφανειακών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ολόκληρη η ανατολική ακτή του αρχιπελάγους βλέπει προς τον Ειρηνικό.

Το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι μια από τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο στον κόσμο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η υγρή εποχή του μπορεί να προκαλέσει καταιγίδες-τέρατα, συμπεριλαμβανομένου του Super Typhoon Haiyan το 2013, ενός από τους πιο ισχυρούς στην ιστορία.

Το 2023 επιβεβαιώθηκε ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στον κόσμο. «Βλέπουμε ότι τα επίπεδα του φράγματος μας θα πέσουν, συμπεριλαμβανομένου του Pantabangan και άλλων περιοχών», είπε ο κ. Estareja. Η στάθμη του νερού εκεί έχει πέσει κατά σχεδόν 50 μέτρα από το κανονικό υψηλό επίπεδο των 221 μέτρων, με βάση επίσημα στοιχεία.

Τα ερείπια άρχισαν να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια τον Μάρτιο καθώς η περιοχή δεν δεχόταν σχεδόν καθόλου βροχή, είπαν οι Αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η επανεμφάνιση των ερειπίων έχει προσελκύσει τουρίστες στην πόλη, περίπου 202 χιλιόμετρα, βόρεια της πρωτεύουσας, Μανίλα. Εκτός από τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές έχει επίσης αναστείελι μαθήματα, επηρεάζοντας 33 εκατομμύρια μαθητές.

Στην Ταϊλάνδη, 30 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία μεταξύ Ιανουαρίου και 17 Απριλίου φέτος, σε σύγκριση με 37 το σύνολο του 2023, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Στα σύνορα της Μιανμάρ, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου.