ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποκαλύψεις για δολοφονίες ρωσόφωνων από το Κίεβο

fotia
twitter

Πόλεμος Ουκρανία: «Γνωρίζουμε τους υπαίτιους, θα τιμωρηθούν παραδειγματικά», λένε οι Ρώσοι

Μετά από δέκα χρόνια επανέρχεται στη δημοσιότητα το έγκλημα της πυρπόλησης του Οίκου των Συνδικάτων στην Οδησσό που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 48 πολίτες.

Το χρονικό της τραγωδίας

Στις 7.45 μ.μ. της 2ας Μάη του 2014, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ουκρανία, δέχεται τηλεφώνημα για πυρκαγιά στο «Σπίτι των Συνδικάτων» στην Οδησσό.

Η πρώτη φάση της φωτιάς καταγράφηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, από μία βόμβα μολότοφ που έπεσε μέσα στο κτίριο από ένα παράθυρο.

Στα λεπτά που ακολούθησαν, τουλάχιστον 10 άνθρωποι πήδηξαν από τα παράθυρα του κτιρίου, προσπαθώντας να σωθούν από τις φλόγες.

Όπως καταγγέλθηκε τότε όσοι επέζησαν, ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα από μέλη αντιρωσικής οργάνωσης που είχαν αποκλείσει το κτίριο. Αρκετοί από τους επιζώντες της φωτιάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Οι εικόνες που αντίκρισαν οι πυροσβέστες μετά το μακελειό είναι απερίγραπτες, με πολλά καμένα πτώματα να είναι μη αναγνωρίσιμα, ενώ κάποιες μαρτυρίες κατοίκων της Οδησσού να μιλούν για πολύ περισσότερους απανθρακωμένους ανθρώπους.

Αρχικά, η κυβέρνηση του Κιέβου προσπάθησε να υποβαθμίσει το έγκλημα και να το αποδώσει σε σύγκρουση οπαδών ομάδων

ή σε προβοκάτσια της Ρωσίας. Τελικά, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι έχει διατάξει έρευνα. Η έρευνα των αρχών τότε δεν είχε καταλήξει σε συμπέρασμα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.