ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει δράσεις που αποδίδονται στη Ρωσία στον κυβερνοχώρο

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει δράσεις που αποδίδονται στη Ρωσία στον κυβερνοχώρο

Σήμερα, η Γερμανία μοιράστηκε δημόσια την αξιολόγησή της σχετικά με την παραβίαση από τους APT28 διαφόρων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, μαζί με διεθνείς εταίρους, καταδικάζουν έντονα την κακόβουλη εκστρατεία στον κυβερνοχώρο που διεξάγεται από τους ελεγχόμενους από τη Ρωσία APT28 κατά της Γερμανίας και της Τσεχίας όπως αναφέρει ανακοίνωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ.

Σήμερα, η Γερμανία μοιράστηκε δημόσια την αξιολόγησή της σχετικά με την παραβίαση από τους APT28 διαφόρων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Την ίδια ώρα, η Τσεχία ανακοίνωσε ότι τα θεσμικά της όργανα έχουν γίνει στόχος αυτής της εκστρατείας στον κυβερνοχώρο. Κρατικά ιδρύματα, υπηρεσίες και οντότητες στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας και της Σουηδίας, έχουν γίνει στόχος του ίδιου παράγοντα απειλής στο παρελθόν. Το 2020, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που ευθύνονται για τις επιθέσεις των APT28 με στόχο το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το 2015.

Τονίζεται ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί τέτοιες κακόβουλες συμπεριφορές, ιδιαίτερα δραστηριότητες που αποσκοπούν στην υποβάθμιση της κρίσιμης υποδομής, στην αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και στην επιρροή των δημοκρατικών διαδικασιών, έχοντας υπόψη τις φετινές εκλογές στην ΕΕ και σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους διεθνείς εταίρους μας για την προώθηση ενός ανοιχτού, ελεύθερου, σταθερού και ασφαλούς κυβερνοχώρου.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των μέτρων για την πρόληψη, την αποτροπή και την απάντηση στην κακόβουλη συμπεριφορά της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο.

Η κακόβουλη εκστρατεία στον κυβερνοχώρο δείχνει το συνεχές πρότυπο ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο, στοχεύοντας δημοκρατικούς θεσμούς, κυβερνητικές οντότητες και παρόχους υποδομών ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από αυτήν όπως επισημαίνεται.