ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

Για πάνω από μια δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρισκόταν σε νομική διελκυστίνδα με την Ιταλία για τις πρακτικές παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των παραλιών

Μια πρόσφατη απόφαση του ιταλικού Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία διατάσσεται η χώρα να εισαγάγει επειγόντως πραγματικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για τις παραχωρήσεις δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των παραλιών, έβαλε τέρμα στην αμφιλεγόμενη νομική διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ιταλίας για τις πρακτικές παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των παραλιών.

Για πάνω από μια δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρισκόταν σε νομική διελκυστίνδα με την Ιταλία για τις πρακτικές παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των παραλιών. Παρά τις οδηγίες της ΕΕ που απαιτούν διαγωνισμό, η Ιταλία ανανέωνε επίμονα τις άδειες χωρίς ανοικτό διαγωνισμό.

Ωστόσο, μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έθεσε τέλος σε αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τρίτης, η Ιταλία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διαγωνισμό για την ανάθεση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των παραλιών, αναγνωρίζοντας ότι οι παραλίες αποτελούν «σπάνιο» πόρο.

Η απόφαση ακυρώνει κάθε ανανέωση των παραχωρήσεων μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της κυβέρνησης να τις παρατείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024.

Αναφερόμενη στις αρχές που καθιέρωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο στο παρελθόν καταδίκασε την αυτόματη ανανέωση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των παραλιών στην Ιταλία, η απόφαση τονίζει την ανάγκη πραγματικού ανταγωνισμού κατά την δίκαιη κατανομή των αδειών.

Η απόφαση αμφισβητεί επίσης τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι πόροι των παραλιών δεν είναι σπάνιοι.

Πέρυσι, η ιταλική κυβέρνηση υπέβαλε στις Βρυξέλλες μια έκθεση χαρτογράφησης σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη μη συμμόρφωσή της με την οδηγία Bolkestein.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 33% της ακτογραμμής είναι επί του παρόντος υπό παραχώρηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει έλλειψη πόρων στις παραλίες και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ανάγκη για διαγωνισμό για την προστασία της αρχής του ανταγωνισμού, όπως απαιτείται από την οδηγία Bolkestein της ΕΕ.

Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν ότι η χαρτογράφηση περιελάμβανε 11.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, συμπεριλαμβανομένων βραχώδων ακτών και μη κολυμβητικών περιοχών που δεν θα ήταν ποτέ επιλέξιμες για παραχώρηση.

Μετά την απόφαση, πηγές από το Fratelli d’Italia της Giorgia Meloni δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης της ακτογραμμής της κυβέρνησης «βρίσκονται επί του παρόντος υπό συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να επιλυθεί η διαδικασία παράβασης και να καθοριστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για ολόκληρο τον τομέα που θα παρέχει ασφάλεια στους φορείς εκμετάλλευσης και τις τοπικές διοικήσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει εδώ και καιρό το σύστημα ανανέωσης των αδειών παραχώρησεις αιγιαλού της Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό και στερεί από το κράτος σημαντικά έσοδα.

Με τις παραχωρήσεις να παρατείνονται συνήθως για πάνω από μια δεκαετία χωρίς αναπροσαρμογή των τιμών, οι ιδιωτικοί φορείς εκμετάλλευσης απολαμβάνουν δυσανάλογα χαμηλά ενοίκια σε ιδιαίτερα προσοδοφόρους τουριστικούς προορισμούς.