ΚΟΣΜΟΣ

Αγοράστε ένα νησί με... Bitcoin - Πώς τα κρυπτονομίσματα αλλάζουν τις συμφωνίες ακινήτων

Τα crypto επηρεάζουν την αγορά ακινήτων
Τα crypto επηρεάζουν την αγορά ακινήτων
Unsplash

κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν την αγοραπωλησία ακινήτων, αναφέρει το Euronews φωτίζοντας μίας πρόσφατη αγορά στις εξωτικές Μπαχάμες

Η Ευρώπη είναι η πιο περιζήτητη αγορά για την ανταλλαγή ακινήτων με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τους ιδρυτές του κρυπτονομίσματος Unicoin που υποστηρίζεται από περιουσιακά στοιχεία. Ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πλούτου σήμερα είναι κλειδωμένο σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, επομένως διαπραγματεύονται συνήθως με έκπτωση.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Boston Consulting Group, το «tokenization» -η χρήση κρυπτονομίσματων και τεχνολογίας blockchain που υπόσχονται να μετατρέψουν μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα σε ροές κεφαλαίων - και αυτή η αγορά αναμένεται να αυξηθεί στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Παρόλο που η χρήση αυτών των νέων ψηφιακών εργαλείων δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί ευρέως στις ΗΠΑ, νέοι νόμοι στην Ευρώπη πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το 2025, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν την ιδέα του «tokenization» πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων, τέχνης υψηλής αξίας και μετοχών, μεταξύ άλλων.

Το "tokenising" είναι ένας τρόπος μετατροπής των υλικών περιουσιακών στοιχείων σε ψηφιακά θραύσματα του εαυτού τους, χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain. Τα διακριτικά λειτουργούν στο blockchain μέσω έξυπνων συμβολαίων και ένα διακριτικό μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο αντικείμενο καθώς και ένα μέρος του.

Ωστόσο, αν και το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε blockchain έχει αυξηθεί πρόσφατα, οι επενδύσεις σε κρυπτογράφηση μπορεί να είναι περίπλοκες, καθιστώντας δύσκολη την κατανόηση των κινδύνων που συνδέονται με την επένδυση. Υπάρχουν σχεδόν 9.000 κρυπτονομίσματα και, σύμφωνα με την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, όλα ενέχουν υψηλούς κινδύνους ως επένδυση.

Ενώ πολλοί επενδυτές βλέπουν πλεονεκτήματα στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα, η FCA τονίζει ότι πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά ασταθή, ακόμη και μια ανάρτηση από έναν παράγοντα της αγοράς μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τιμή. «Δεν πρέπει ποτέ να επενδύετε σε crypto χρήματα που δεν έχετε την πολυτέλεια να χάσετε», ακούγεται

Η Silvina Moschini, ιδρύτρια της Unicoin και της Unicorn Hunters συμφωνεί με το τελευταίο, παρόλο που πρόσφατα πραγματοποίησε την υψηλότερης αξίας συναλλαγή ιδιοκτησίας με κρυπτονομίσματα μέχρι σήμερα - μια συμφωνία ιδιοκτησίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορά τα νησιά Long Island και Andros Island στις Μπαχάμες. Πληρώθηκε εξ ολοκλήρου από ένα κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Unicoin.

Το Unicorn είναι το κρυπτονόμισμα μιας εταιρείας που ονομάζεται Unicorn Hunters, η οποία χρησιμοποιεί crowd-funding ως τρόπο αναζήτησης νεοφυών επιχειρήσεων για να επενδύσουν σε κάτι που πιστεύουν ότι τελικά θα έχει αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σύμφωνα με τη μελέτη τους για την αγορά, δύο από τις τρεις κορυφαίες χώρες με ακίνητα διαθέσιμα για αγορά με κρυπτονομίσματα βρίσκονταν στην Ευρώπη. Η Ισπανία είχε 289, η Ταϊλάνδη πρόσφερε 227 και η Πορτογαλία 130.