ΚΟΣΜΟΣ

Έβερεστ: Διπλό παγκόσμιο ρεκόρ στη «Σκεπή του Κόσμου» - Τα νέα ιστορικά κατορθώματα

Νέα ρεκόρ από τους αναβάτες στο Έβερεστ
Νέα ρεκόρ από τους αναβάτες στο Έβερεστ
ΑΡ

Δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ κατέριψαν χθες στο Έβερεστ χθες, ένας Νεπαλέζος σέρπα και ένας Βρετανός ορειβάτης

Ο Νεπαλέζος Kami Rita Sherpa, 54 ετών, ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό του κόσμου για 29η φορά, ενώ ο Βρετανός Kenton Cool κατέκτησε την 18η κορυφή του. Ο σέρπα ήδη κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, κέρδισε το δικό του προηγούμενο ρεκόρ, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχυ.

Οδηγός για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή το 1994 και έκτοτε φτάνει στην κορυφή σχεδόν κάθε χρόνο. Η αναρριχητική περίοδος μόλις ξεκίνησε στο Έβερεστ, το οποίο αναμένει εκατοντάδες ορειβάτες να κάνουν το ταξίδι τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Σέρπα έφτασε στην κορυφή των 8.849 μέτρων την Κυριακή περίπου στις 07:30 τοπική ώρα. Την περασμένη εβδομάδα, είχε δημοσιεύσει στο Instagram από την κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ λέγοντας ότι επέστρεψε για να δοκιμάσει μια 29η σύνοδο κορυφής «στην κορυφή του κόσμου». «Η δουλειά κάποιου είναι το όνειρο κάποιου άλλου», έγραψε.

O Nεπαλέζος σέρπα

Ο σέρπα είχε πει στο παρελθόν στα μέσα ενημέρωσης ότι οι αναρριχήσεις του είναι απλώς...δουλειά -αλλά έκανε το ταξίδι δύο φορές πέρυσι για να ανακτήσει το στέμμα του από τον μακροχρόνιο αντίπαλο και συμπατριώτη του Pasang Dawa Sherpa.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι ο κ. Cool, από το Gloucestershire, είχε επίσης καταρρίψει ένα νέο ρεκόρ την Κυριακή. Ο Βρετανός είναι επίσης οδηγός ορειβασίας και στο παρελθόν έχει υποβαθμίσει τα επιτεύγματά του, δηλώνοντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP το 2022 ότι «τόσοι Σέρπα έχουν περισσότερες αναβάσεις». Η Lhakpa Sherpa είναι η γυναίκα που έχει κάνει τις περισσότερες αναρριχήσεις στο Έβερεστ, χρηματοδοτώντας μέσω crowdfunding τη 10η ανάβασή της για το παγκόσμιο ρεκόρ το 2022.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει εκδώσει περίπου 400 άδειες ορειβασίας σε ορειβάτες φέτος για την ανοιξιάτικη περίοδο που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Σχεδόν όλοι οι ορειβάτες συνοδεύονται από τοπικό οδηγό που σημαίνει ότι περίπου 800 άτομα αναμένεται να κάνουν τη διαδρομή. Περισσότερα από 600 άτομα έφτασαν στην κορυφή πέρυσι. Αλλά ήταν επίσης μια από τις πιο θανατηφόρες περιόδους αναρρίχησης - με 18 θανάτους να καταγράφονται στο βουνό.