ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: Αγνοούμενος βρέθηκε μετά απο 27 χρόνια -Ο γείτονας τον κρατούσε αιχμάλωτο σε στάνη προβάτων

Βρέθηκε ζωντανός αιχμάλωτος μετά από 27 χρόνια
Βρέθηκε ζωντανός αιχμάλωτος μετά από 27 χρόνια

Αλγερία: Aνδρας που είχε εξαφανιστεί σε ηλικία 17 ετών βρέθηκε ζωντανός μετά απο 27 χρόνια σε μια καταπακτή, όπου τον κρατούσε αιχμάλωτο...ο γείτονάς του. Η οικογένειά του πίστευε ότι είχε πεθάνει στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας

Ένας άνδρας που εξαφανίστηκε πριν από σχεδόν 30 χρόνια σε ηλικία 17 ετών μετά από μια υποτιθέμενη απαγωγή, βρέθηκε ζωντανός στο σπίτι του γείτονά του σε μια τρύπα στο έδαφος σε μια στάνη προβάτων, κάτω από στοίβες σανού.

Ο Oμαρ μπιν Ομράν (ή Iμράν) μέλος μίας πολύτεκνης οικογένειας με 9 παιδιά, πιστεύεται ότι εξαφανίστηκε στην πόλη Djelfa στην Αλγερία πριν από 27 χρόνια. Η οικογένειά του υπέθεσε ότι είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ της κυβέρνησης του έθνους της Βόρειας Αφρικής και διάφορων ομάδων ισλαμιστών ανταρτών που μαινόταν για 10 χρόνια τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η αλήθεια ήταν πολύ πιο κοντά: ο αγνοούμενος βρέθηκε στο σπίτι του γείτονά του, λιγότερο από 200 μέτρα μακριά από αυτό της οικογένειάς του. Ένας 61χρονος βρίσκεται τώρα υπό κράτηση από την αστυνομία μετά τη διάσωση του 45χρονου Ομάρ, στις 12 Μαΐου. Στιγμιότυπα κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκαν στα τηλεοπτικά δίκτυα της Αλγερίας από τη στιγμή που βρέθηκε σε μια τρύπα στο έδαφος, που περιγράφεται από τις αρχές ως στάνη προβάτων, μέσα στο σπίτι του φερόμενου ως απαγωγέα του.

Το θολό βίντεο δείχνει πυρσούς να λάμπουν σε ένα λάκκο που περιβάλλεται από σανό καθώς ο Ομάρ κοιτάζει κρυφά, φαινομενικά σοκαρισμένος από την ομάδα έρευνας που τον περιβάλλει, με κομμάτια από άχυρο στα μαλλιά του. Έκτοτε κυκλοφόρησαν πολλές εικόνες του γενειοφόρου άνδρα που βγήκε από την τρύπα, που πιστεύεται ότι ήταν στάνη προβάτων, και του ίδιου ως έφηβου μαζί με ένα σκύλο και μικρά παιδιά πριν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αλγερινής εφημερίδας El Khabar, ο σκύλος περιφερόταν κοντά στο σημείο όπου τον κρατούσαν, έχοντας αναγνωρίσει τη μυρωδιά του. Στην έκθεσή της αστυνομίας, ο απαγωγέας λέγεται οτι δηλητηρίασε τον σκύλο για να διώξει την οικογένεια. Έρευνα για τον Ομάρ ξεκίνησε το 1998, αφού εξαφανίστηκε ενώ πήγαινε σε μια επαγγελματική σχολή. Σε ηλικία 45 ετών τώρα, βρέθηκε ανάμεσα σε θημωνιές όταν ο αδερφός του απαγωγέα μετέδωσε παράπονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με πληροφορίες λόγω μίας διαφωνίας για την κληρονομιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό ώθησε την οικογένεια να εισβάλει στο σπίτι αναζητώντας τον Ομάρ. Όταν τον βρήκαν, ο φερόμενος ως απαγωγέας του προσπάθησε να τραπεί σε φυγή προτού τον συλλάβουν.

Η μητέρα του Oμαρ πέθανε το 2013 χωρίς να μάθει ποτέ την αλήθεια για το τι συνέβη στον γιο της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ομάρ ενημερώθηκε για το θάνατο της μητέρας του ενώ βρισκόταν σε αιχμαλωσία. Ένας συγγενής είπε στο Facebook: «Δόξα τω Θεώ βρέθηκε ο ξάδερφός μου. Ο Μπιν Ιμράν Ομάρ είναι καλά στην υγεία του μετά από 27 χρόνια εξαφάνισης. Αναμένονται οι λεπτομέρειες της υπόθεσης και οι έρευνες».

Οι εισαγγελείς στην Τζέλφα, μια ορεινή πόλη με περίπου 500.000 κατοίκους περίπου 140 μίλια νότια από το Αλγέρι, λένε ότι ο Ομάρ θα λάβει ψυχολογική φροντίδα αφού διασωθεί καθώς ορκίστηκαν να αποδώσουν δικαιοσύνη. Οι αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί ότι ο «δράστης αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος» θα δικαστεί με «σκληρότητα». Ένας γείτονας του άνδρα που απήχθη είπε στον αλγερινό τηλεοπτικό σταθμό Bilad: «Η φτωχή μαμά του πέθανε ενώ ήταν αιχμάλωτος, χωρίς να ξέρει τι του είχε συμβεί, χωρίς να ξέρει ότι όλο αυτό το διάστημα ήταν πραγματικά δίπλα της».

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Ομάρ δεν κάλεσε σε βοήθεια τις τρεις σχεδόν δεκαετίες που κρατήθηκε αιχμάλωτος. Τα αλγερινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ομάρ δεν προσπάθησε να σωθεί γιατί πίστευε οτι ο απαγωγέας του του είχε κάνει ξόρκι, αν και ίσως έφταιγε η κακή ψυχολογική του κατάσταση και οι μειωμένες πνευματικές του δυνατότητες.

Η υπόθεση μπορεί να συγκαταλέγεται στις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις απαγωγών στον κόσμο. Η εντεκάχρονη Τζέισι Ντάγκαρντ απήχθη στο Meyers της Καλιφόρνια το 1991 και παρέμεινε αγνοούμενη για περισσότερα από 18 χρόνια μετά τη σύλληψή της από τον Φίλιπ και τη Νάνσι Γκαρίδο. Κρατήθηκε σε άθλιες συνθήκες και υποβλήθηκε σε ακραία σεξουαλική κακοποίηση, αποκτώντας δύο παιδιά από τον απαγωγές της. Αργότερα είπε ότι προσαρμόστηκε να συμπάσχει με τους απαγωγείς της για να επιβιώσει.