Λαβρόφ: «Η Δύση θέλει ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ορθοδοξία - Ο Βαρθολομαίος τους κάνει τα καπρίτσια»

Νέο επεισόδιο στην σοβαρή εκκλησιαστική κρίση με δηλώσεις Βαρθολομαίου και επίθεση του Ρώσου ΥΠΕΞ 
Λαβρόφ: «Η Δύση θέλει ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ορθοδοξία - Ο Βαρθολομαίος τους κάνει τα καπρίτσια»
Φωτ.: Eurokinissi
3'

Αναμοχλεύεται εκ νέου η εκκλησιαστική κρίση, που έχει προκύψει ανάμεσα στο δίπολο Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ακόμη και εντός της ελληνικής Ιεραρχίας, που κατηγορούν το Φανάρι για την προσέγγιση με τη Δύση και με το Βατικανό, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις τελευταίες αναφορές περί σχεδιασμού για εορτασμό Κοινού Πάσχα Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Σε νεότερες εξελίξεις, ο κ. Βαρθολομαίος από τη Λισαβόνα μίλησε για τις σχέσεις του με τον Πάπα Φραγκίσκο, και από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ τον κατηγόρησε ότι ζημιώνει την Ορθοδοξία λόγω των στενών σχέσεών του με τις ΗΠΑ.

Βαρθολομαίος για σχέσεις με τον Πάπα: «Κάτι περισσότερο από αδελφικές»

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Λισαβόνα για ένα συνέδριο σχετικά με τον διαθρησκευτικό διάλογο. Σε συζήτηση με καθολικούς δημοσιογράφους, που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Λισαβόνας, τους μίλησε για περίπου 20 λεπτά για τους στενούς δεσμούς μεταξύ της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, λέγοντας ότι οι σχέσεις του με τον Πάπα Φραγκίσκο είναι «κάτι περισσότερο από αδελφικές».

Σημείωσε ότι ο Πάπας επιθυμεί να γιορτάσουν μαζί την επέτειο των 1700 χρόνων από τη Σύνοδο της Νίκαιας και αποκάλυψε ότι μια κοινή επιτροπή Καθολικών και Ορθοδόξων θα συνεδριάσει στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες ημέρες για να συμφωνήσουν τις ημερομηνίες και άλλες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών, καθώς το 2025 είναι η χρονιά που συμπίπτουν ημερολογιακά οι εορτασμοί. Με αφορμή αυτήν τη συγκυρία υφίσταται μια διευρυμένη τάση τόσο από πλευράς Φαναρίου όσο και από πλευράς Βατικανού για μόνιμο κοινό εορτασμό μεταξύ των δογμάτων του Χριστιανισμού.

Επίσης το 2025 θα έχουμε και τους εορτασμούς της 1.700ης επετείου της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας. Οι Φαναριώτες υποστηρίζουν, και με βάση αυτό σχεδιάζουν τον κοινό εορτασμό, πως στη Σύνοδο της Νίκαιας καθορίστηκε ο τύπος για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα σταδιακά επιβάλλεται ως οικουμενικό ζήτημα πρώτης γραμμής.

Έντονη κριτική από τον Λαβρόφ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης Μόσχας- Φαναρίου, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα μοιράστηκε μια νέα δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ με την οποία στηλιτεύει την στάση του κ. Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με την ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα ο Σεργκέι Λαβρόβ δήλωσε:

«Η Δύση θέλει να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ορθοδοξία και να βρεθεί ο Ορθόδοξος κόσμος υπό την ηγεσία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο των ΗΠΑ, εξαρτάται οικονομικά από αυτές και εκπληρώνει όλα τα "καπρίτσια" τους»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:31ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Νέα εποχή για το Newsbomb.gr!