ΚΟΣΜΟΣ

Λίβυος καθηγητής «βλέπει» Ισραήλ ή δυτικές υπηρεσίες πίσω από την συντριβή του ελικοπτέρου

Λίβυος καθηγητής «βλέπει» Ισραήλ ή δυτικές υπηρεσίες πίσω από την συντριβή του ελικοπτέρου
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο εμπειρογνώμονας αξιολόγησε την πιθανή εμπλοκή της Δύσης στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου 

Με δεδομένο πλέον το θάνατο όλων των επιβαινόντων και του πληρώματος του μοιραίο ελικοπτέρουανακυκλώνονται διάφορα σενάρια για τους λόγους της συντριβής.

Ο Λίβυος εμπειρογνώμονας, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο κρατικό πανεπιστήμιο της Λιβύης, Osman Badri, δήλωσε ότι η αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου ήταν πιθανότατα λόγω καιρικών συνθηκών ή τεχνικών βλαβών, ωστόσο αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα η συντριβή να προήλθε από παρέμβαση Δυτικής υπηρεσίες πληροφοριών, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί.

Ήδη από χθες σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ αμφισβητείται το γεγονός, ότι η συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου είναι δυστύχημα.

Στον αντίποδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραΐσι μπορεί να δολοφονήθηκε. Αυτό ανέφεραν μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγή στον Λευκό Οίκο.

Τι αναφέρει ο Λίβυος καθηγητής

Όπως σημείωσε ο εμπειρογνώμονας, πιθανότατα οι λόγοι της συντριβής του ελικοπτέρου του Εμπραχίμ Ραϊσι ήταν μια τεχνική δυσλειτουργία και η κακοκαιρία. Θεωρεί τις φυσικές συνθήκες τις πιο πιθανές, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστούν άλλα σενάρια, δεδομένων των εχθρών του Ιράν όπως το Ισραήλ.

Ο Μπάντρι τόνισε ότι το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει τους πράκτορες του στο Ιράν ή να χρησιμοποιήσει τεχνολογία που θα μπορούσε να επηρεάσει το σύστημα πλοήγησης του ελικοπτέρου, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Εάν υποθέσουμε ότι οι ειδικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από το ατύχημα, τότε, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, είναι δυνατό να αποκλειστεί η εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν σε αυτό ή η πιθανότητα στρατολόγησης ειδικών που έκαναν το service το ελικόπτερο για να δημιουργήσουν σκόπιμα μια τεχνική δυσλειτουργία.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιες συνέπειες μπορεί να έχει η τραγωδία, δεδομένων των εντάσεων στην περιοχή, ο Badri σημείωσε ότι αυτό το ατύχημα θα επηρεάσει σίγουρα τις ιρανικές αρχές και πολύ έντονα, δεδομένου ότι το Ιράν βρίσκεται σε κατάσταση αντιπαράθεσης με τη Δύση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ στην πρώτη θέση.