ΚΟΣΜΟΣ

Στα ύψη το πετρέλαιο: Αναταράξεις μετά τον θάνατο Ραΐσι και την ασθένεια του βασιλιά Σαλμάν

Στα ύψη το πετρέλαιο: Αναταράξεις μετά τον θάνατο Ραΐσι και την ασθένεια του βασιλιά Σαλμάν

Το πετρέλαιο «σκαρφαλώνει» μετά τον ξαφνικό θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι αλλά και τις ανησυχίες για την υγεία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν

Οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τα κέρδη τους σήμερα (21/5) εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στις μεγάλες παραγωγές χώρες μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν σε συντριβή ελικοπτέρου και την πνευμονική λοίμωξη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν που ανάγκασε τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας να ακυρώσει το ταξίδι του στην Ιαπωνία, επικαλούμενος τα προβλήματα υγείας του μονάρχη.

Το Brent σημείωσε άνοδο 41 σεντς, ή 0,5%, φθάνοντας στα 84,39 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο στα 84,43 δολάρια νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) για τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο 23 σεντς στα 80,29 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε τα 80,35 δολάρια νωρίτερα, στην υψηλότερη τιμή από την 1η Μαΐου. Το συμβόλαιο του Ιουνίου λήγει την Τρίτη και το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουλίου ήταν στα 79,89 δολάρια, 31 σεντς , ή 0,4%.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες «βάζουν φωτιά» στην αγορά πετρελαίου

Ο Ιρανός πρόεδρος Eμπραχίμ Ραΐσι, ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός που θεωρούνταν επί μακρόν πιθανός διάδοχος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου σε ορεινό έδαφος κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσαν αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα, λόγω ενός προβλήματος υγείας του πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Γιαχάσι.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε χθες (19/5) ότι ο 88χρονος βασιλιάς Σαλμάν θα υποβληθεί σε θεραπεία για πνευμονική λοίμωξη. «Αν η υγεία του πατέρα υποβαθμιστεί, θα προσθέσει στη συνολική αβεβαιότητα που ήδη υπάρχει στις ενεργειακές αγορές σήμερα το πρωί μετά την είδηση ότι ο Ιρανός Πρόεδρος αγνοείται», δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets, Toνι Σίκαμορ. Πρόσθεσε ότι οι τιμές του WTI ενδέχεται να ανακάμψουν περαιτέρω στα 83,50 δολάρια αφού ανέβηκαν πάνω από το μέσο όρο των 200 ημερών των 80,02 δολαρίων.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι εκεί έξω για να συμβεί αυτό, ιδιαίτερα αν λάβετε υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια, της μείωσης των καταθέσεων και της αγοράς απούλητων κατοικιών», πρόσθεσε.

Το Brent έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο περίπου 1%, την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε τρεις εβδομάδες, ενώ ο WTI αυξήθηκε κατά 2% λόγω βελτιωμένων οικονομικών δεικτών από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο. Παρά την αστάθεια στην περιοχή, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ελαφρώς.

«Η αγορά πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη σε εύρος τιμών και χωρίς νέο καταλύτη, πιθανότατα θα πρέπει να αναμένουμε σαφήνεια σχετικά με την πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτό το εύρος», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί τους, η επονομαζόμενη OPEC+, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί την 1η Ιουνίου. «Η αγορά εμφανίζεται επίσης όλο και πιο μουδιασμένη από τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, πιθανότατα λόγω του μεγάλου όγκου της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που έχει ο ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Πάτερσον.

Ο Σαούλ Καβόνιτς, ενεργειακός αναλυτής στο MST Marquee, είπε ότι η αγορά και η βιομηχανία έχουν «συνηθίσει» στην ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στον ενεργειακό τομέα. «Η συνέχεια στη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται ανεξάρτητα από αυτό το ζήτημα υγείας», πρόσθεσε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουάσιγκτον εκμεταλλεύτηκε την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, λέγοντας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι αγόρασε 3,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα 79,38 δολάρια το βαρέλι για να βοηθήσει στην αναπλήρωση του Στρατηγικού της Αποθέματος Πετρελαίου μετά από μια μαζική πώληση από το απόθεμα του 2022.