ΚΟΣΜΟΣ

Η Νορβηγία αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος, ακολουθούν Ιρλανδία και Ισπανία - Η απάντηση Ισραήλ

Η Νορβηγία αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος, ακολουθούν Ιρλανδία και Ισπανία - Η απάντηση Ισραήλ

Εξελίξεις στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, μετά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους απο τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Το Ισραήλ ανακαλεί τους απεσταλμένους του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία «για επείγουσες διαβουλεύσεις», ενώ προειδοποιεί ότι έπεται συνέχεια

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγνωρίζει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ενώ ακολουθούν Ισπανία και Ιρλανδία σε μία απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας ανήρτησε στο X σχετικά με την απόφαση της χώρας να «αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος». «Μια λύση δύο κρατών είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς την ειρήνη τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Παλαιστίνη» είπε ο Espen Barth Eide. Και προσθέτει: «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η αναγνώρισή μας έρχεται να υποστηρίξει το έργο για ένα συνολικό σχέδιο για την περιφερειακή ειρήνη».

Ο παλαιστινιακός λαός έχει «ένα θεμελιώδες, ανεξάρτητο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν «δικαίωμα να ζουν ειρηνικά στα αντίστοιχα κράτη τους», αναφέρει η δήλωση από τον πρωθυπουργό Jonas Gahr Store. «Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς λύση δύο κρατών. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών χωρίς παλαιστινιακό κράτος. «Με άλλα λόγια, ένα παλαιστινιακό κράτος αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Η Ισπανία με τη σειρά θα αναγνωρίσει επίσης παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου.Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μόλις ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης σε αυτή την ημερομηνία, την ίδια που έχουν ανακοινώσει Νορβηγία και Ιρλανδία.

«Θα αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη για πολλούς λόγους και μπορούμε να το συνοψίσουμε σε τρεις λέξεις – ειρήνη, δικαιοσύνη και συνέπεια» είπε ο Σάντσεθ. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η λύση των δύο κρατών γίνεται σεβαστή και ότι πρέπει να υπάρχουν αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας. «Είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν για την ειρήνη και για αυτόν τον λόγο αναγνωρίζουμε την Παλαιστίνη»

Νωρίτερα, πηγή που έχει γνώση του θέματος είχε δηλώσει στο Reuters ότι και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρόκειται να αναγνωρίσει εντός της ημέρας το κράτος της Παλαιστίνης, διευκρινίζοντας ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου

Το Ισραήλ ανακάλεσε τους απεσταλμένους του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία «για επείγουσες διαβουλεύσεις». «Στέλνω στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία ένα σαφές μήνυμα: το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει ενάντια σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς.

«Το Ισραήλ δεν θα το αντιμετωπίσει σιωπηλά - θα υπάρξουν άλλες σοβαρές συνέπειες. Εάν η Ισπανία συνειδητοποιήσει την πρόθεσή της να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ένα παρόμοιο βήμα θα γίνει εναντίον της» είπε

«Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: η τρομοκρατία πληρώνει», πρόσθεσε. «Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, μετά τη διάπραξη αποτρόπαιων σεξουαλικών εγκλημάτων, αυτές οι χώρες επέλεξαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.«Αυτό το διαστρεβλωμένο βήμα αυτών των χωρών είναι αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 10ης Σεπτεμβρίου, πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στη Χαμάς και τους τζιχαντιστές του Ιράν, που υπονομεύει την ευκαιρία για ειρήνη και αμφισβητεί τα δικαιώματα του Ισραήλ για αυτοάμυνα».