Εκλογές στη Βρετανία: Πώς θα επηρεάσει το καλοκαίρι το χρονοδιάγραμμα των ψηφοφόρων

Οι εκλογές του Ιουλίου ήταν συνηθισμένες τον 19ο αιώνα, αλλά στη μεταπολεμική περίοδο, ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν σε γενικές γραμμές ο κανόνας
Εκλογές στη Βρετανία: Πώς θα επηρεάσει το καλοκαίρι το χρονοδιάγραμμα των ψηφοφόρων
3'

Οι καλοκαιρινές εκλογές δεν είναι κάτι καινούργιο στη Βρετανία. Η τελευταία ωστόσο φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο πήγε στις κάλπες τον Ιούλιο ήταν οι ιστορικές μεταπολεμικές εκλογές του 1945.

Η επίσημη ημερομηνία για τις εκλογές ήταν η 5η Ιουλίου, αλλά η καταμέτρηση καθυστέρησε μέχρι τρεις εβδομάδες αργότερα, για να διασφαλιστεί ότι συμπεριλήφθηκαν οι ψήφοι των μελών των ενόπλων δυνάμεων που εξακολουθούν να υπηρετούν στο εξωτερικό.

Αφού υπηρέτησε ως αναπληρωτής του Ουίνστον Τσόρτσιλ στον συνασπισμό εν καιρώ πολέμου, ο Κλέμεντ Άτλι οδήγησε τους Εργατικούς σε μια σαρωτική νίκη με πλειοψηφία 145 εδρών, καθώς η χώρα επεδίωκε αλλαγή στον απόηχο της καταστροφικής σύγκρουσης.

Οι εκλογές του Ιουλίου ήταν συνηθισμένες τον 19ο αιώνα, αλλά στη μεταπολεμική περίοδο, ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν σε γενικές γραμμές ο κανόνας - εκτός από τις πρόωρες δημοσκοπήσεις όπως η ψυχρή εκστρατεία του Μπόρις Τζόνσον τον Δεκέμβριο του 2019.

Από το 1997, όταν ο Τόνι Μπλερ ήρθε στην εξουσία, έως το 2010, όταν οι Εργατικοί υποβιβάστηκαν στην αντιπολίτευση, όλες οι γενικές εκλογές ήταν τον Μάιο, εκτός από το 2001, το οποίο καθυστέρησε για ένα μήνα, καθώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε ένα ξέσπασμα αφθώδους πυρετού στα αγροκτήματα.

Ενώ η 4η Ιουλίου εξακολουθεί να συμπίπτει απόλυτα με τη σχολική θητεία στην Αγγλία και την Ουαλία, ο Σούνακ είναι πιθανό να κατηγορηθεί ότι δεν εξέτασε τη Σκωτία, όπου τα σχολεία διακόπτουν για τις καλοκαιρινές διακοπές μια εβδομάδα νωρίτερα και η προσέλευση θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά. Τόσο οι Εργατικοί όσο και το SNP είναι πιθανό να ξεκινήσουν εντατικές εκστρατείες επιστολικής ψήφου.

Θα υπάρξουν πολλές εικασίες, επίσης, σχετικά με τον αντίκτυπο στη διάθεση του κοινού του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ανδρών του Euro 2024 και εάν η μοίρα της εθνικής Αγγλίας κάνει κάποια διαφορά στον μυθικό «παράγοντα feelgood».

Η απροσδόκητη ήττα της Αγγλίας στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 πιστεύεται από ορισμένους αναλυτές ότι είχε αντίκτυπο στην αποβολή του Χάρολντ Γουίλσον από το αξίωμα λίγες ημέρες αργότερα.

Αυτό το καλοκαίρι, τουλάχιστον η προσοχή ορισμένων ψηφοφόρων μπορεί να αποσπαστεί από την πρόοδο της Αγγλίας (και μάλιστα της Σκωτίας) μέσω του Euro 2024 - με την ημέρα των εκλογών να πέφτει μεταξύ της φάσης των ομίλων και των προημιτελικών.

Ωστόσο, μια καλοκαιρινή δημοσκόπηση έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι δεν συγκρούεται με το αποκορύφωμα της εκλογικής κούρσας των ΗΠΑ.

Υπήρξαν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη σύμπτωση των δύο εκλογών.

Οι ακτιβιστές θα καλωσορίσουν επίσης την προοπτική μιας καλοκαιρινής ψηφοφορίας, καθώς το σφυροκόπημα του Ιουλίου είναι πιθανό να είναι πολύ πιο ευχάριστο από τις εναλλακτικές ημερομηνίες του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου.

Υποθέτοντας ότι οι δημοσκοπήσεις είναι σχεδόν σωστές, οι εξαντλημένοι στρατιώτες των Συντηρητικών μπορούν στη συνέχεια να ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, πριν εξετάσουν μελλοντικές επιλογές σταδιοδρομίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή