Να αποφύγουν τις εθνικιστικές εξάρσεις προειδοποιεί την Κίνα η Ιαπωνία

Να αποφύγουν τις εθνικιστικές εξάρσεις προειδοποιεί την Κίνα η Ιαπωνία
Προειδοποίηση τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία να αποφύγουν τις «εθνικιστικές εξάρσεις»

Προειδοποίηση τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία να αποφύγουν τις «εθνικιστικές εξάρσεις» απηύθυνε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσίτο Σενγκόκου, σε μία περίοδο διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.


Η διπλωματική κρίση μεταξύ ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τη σύλληψη ενός Κινέζου καπετάνιου, το ψαροκάικο του οποίου συγκρούστηκε με δύο ιαπωνικές ακταιωρούς κοντά σε ακατοίκητες βραχονησίδες της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας που διεκδικούνται και από τις δύο χώρες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα,  το Πεκίνο να διακόψει τις διμερείς επαφές σε υπουργικό επίπεδο, ενώ σταμάτησε τις συνομιλίες για την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ των δύο χωρών και ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντηση με Ιάπωνες αξιωματούχους με θέμα τον άνθρακα.
 

«Το σημαντικότερο είναι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να προσέξουν και να μην ενθαρρύνουν τον ακραίο εθνικισμό στην Ιαπωνία, την Κίνα και σε άλλες χώρες» υπογράμμισε ο Γιοσίτο Σενγκόκου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Εμείς θα πρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα χωρίς να κλιμακώσουμε την τεταμένη κατάσταση που ήδη επικρατεί».