Ο Μεγάλος Αδελφός "τρώει" το Μεγάλο Μήλο

Ο Μεγάλος Αδελφός "τρώει" το Μεγάλο Μήλο

Επιπλέον 500 ηλεκτρονικά μάτια θα παρακολουθούν τους Νεοϋορκέζους σε κάθε τους βήμα, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές της πόλης. Ο Μεγάλος Αδελφός επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στο Μεγάλο Μήλο που θυμίζει περισσότερο τηλεοπτικό στούντιο.
Οι 500 κάμερες ασφαλείας άναψαν χθες το πράσινο φως της λειτουργίας τους και πλέον καταγράφουν τις κινήσεις των πολιτών σε κομβικά σημεία της πόλης. Είναι τοποθετημένες στην περίφημη πλατεία των Times Square, στους σταθμούς Penn και Grand Central, έχοντας το ζωτικό ρόλο της προστασίας των κατοίκων από τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα.
«Έχουμε προγραμματίσει το σύστημα έτσι ώστε να σημάνει συναγερμός κάθε φορά που μια τσάντα αφήνεται στο δρόμο, όταν ένας οδηγός οδηγεί στην αντίθετη ροή, ή όταν κάποιος διασχίζει μια απαγορευμένη ζώνη», ανέφερε ο Αστυνομικός Διοικητής Ρέι Κέλλι κατά την ξενάγηση του Τύπου στα σημεία τοποθέτησης.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός υπεραμύνθηκε του συστήματος λέγοντας πως αυτό είναι με τέτοιο τρόπο προγραμματισμένο που να μπορεί να κάνει εξαιρετικό ζουμ σε κάποιο ύποπτο αντικείμενο ή άτομο. «Αν αναζητούμε για παράδειγμα ένα ύποπτο άτομο με κόκκινο παλτό, θα μπορούμε να ανακαλούμε το φιλμ των προηγούμενων 30 ημερών εξετάζοντάς το εξονυχιστικά για τον εντοπισμό του», ανέφερε ο Κέλλι.
Ο αστυνομικός δοικητής της πόλης ανακοίνωσε και την τοποθέτηση 500 επιπλέον καμερών στον οδικό άξονα Chamber Street. «Όταν το έργο θα ολοκληρωθεί, θα έχουμε υπό τον έλεγχο μας περί τις 3000 ιδιωτικές και δημόσιες κάμερες». Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα παρακολούθησης που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και πληροφορίες από τα τηλεφωνικά δίκτυα της αστυνομίας.
Το όλο εγχείρημα θα κοστίσει περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια- μέρος του ποσού θα εξοφληθεί από κρατικά ομόλογα. Υψηλό δίκτυ προστασίας απλώνει ήδη ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ ο οποίος υποσχέθηκε περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας στη πόλη που δε κοιμάται ποτέ, με αύξηση των κονδυλίων.