ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ισημερινός εξετάζει το αίτημα ασύλου του Ασάνζ

Ο Ισημερινός εξετάζει το αίτημα ασύλου του Ασάνζ

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει αν ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ έτυχε δίκαιης δίκης και αν διώκεται για ιδεολογικούς λόγους πριν αποφασίσει να του χορηγήσει ή όχι πολιτικό άσυλο.

«Ο Ισημερινός είναι μια χώρα που σέβεται το δικαίωμα στη ζωή. Πρέπει να δούμε αν ο Ασάνζ βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο...πρέπει να αναλύσουμε αν έτυχε δίκαιης δίκης. Ο Ισημερινός είναι μια χώρα που απορρίπτει τις διώξεις που έχουν ιδεολογικά κίνητρα. Πρέπει να δούμε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο», επισήμανε ο Κορέα σε συνέντευξή του, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Για τον ηγέτη του Ισημερινού, το αίτημα του ιδρυτή του WikiLeaks για άσυλο είναι «η καλύτερη απάντηση» στις κατηγορίες ότι η χώρα του δεν σέβεται την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε το βράδυ της Τρίτης στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφού εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα για να αποφύγει την έκδοσή του στην Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο φόβος του όμως είναι ότι ενδέχεται από τη Σουηδία να εκδοθεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή για τη διαρροή μέσω του ιστότοπου Wikileaks απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ασάνζ ζητά πολιτικό άσυλο και η Σκότλαντ Γιαρντ τη σύλληψή του