Έντονες οι αντιδράσεις για το βιβλίο της Ίνγκριντ Μπετανκούρ

Έντονες οι αντιδράσεις για το βιβλίο της Ίνγκριντ Μπετανκούρ
Βιβλίο στο οποίο εξιστορεί ην εξαετή ομηρεία στη ζούγκλα της Κολομβίας από αριστερούς αντάρτες των FARC κυκλοφόρησε η πρώην υποψ

Βιβλίο στο οποίο εξιστορεί ην εξαετή ομηρεία στη ζούγκλα της Κολομβίας από αριστερούς αντάρτες των FARC κυκλοφόρησε η πρώην υποψήφια πρόεδρος της Κολομβίας Ινγκριντ Μπετανκούρ. Το βιβλίο με τίτλο Ακόμα και η Σιωπή έχει ένα Τέλος δέχεται σκληρή κριτική από πρώην συγκρατούμενους της Γαλλοκολομβιανής πολιτικού.


Η Ίνγκριντ Μπετανκούρ περιγράφει με λεπτομέρειες την ομηρεία, τους ξυλοδαρμούς, την ταπείνωση και τις απειλές για τη δολοφονία. Γράφει για την καθημερινή ζωή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, τις ταπεινώσεις και τους βάναυσους φρουρούς, τις πέντε αποτυχημένες απόπειρές της να δραπετεύσει και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ομήρων. Σύμφωνα επίσης με δημοσίευμα της Le Monde καθιστά σαφές ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά.


Η Κλάρα Ρόχας, η οποία απήχθη μαζί με την Μπετανκούρ το 2002, κατήγγειλε ότι το βιβλίο περιέχει «ψέματα και καρφιά». Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό W, η Ρόγιας δήλωσε πως δεν ευσταθούν οι υπαινιγμοί της Μπετανκούρ πως το 2006, όταν η Ρόγιας έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι ενώ τελούσε υπό ομηρεία ζήτησε να γεννήσει σε αιχμαλωσία. «Πώς τολμάει να υπαινιχθεί κάτι τέτοιο χωρίς στοιχεία;», αναρωτήθηκε. Όπως η ίδια ισχυρίζεται, μάλιστα, η Μπετανκούρ της πρότεινε να παραδώσει το γιό της Μανουέλ στους αντάρτες και να τον ξεχάσει.


Κι άλλοι όμως πρώην όμηροι, οι οποίοι πέρασαν πολύ χρόνο μαζί με την Μπετανκούρ, καταφέρθηκαν εναντίον της. Η Μπετανκούρ γράφει πως οι υπόλοιποι όμηροι απεχθάνονταν το ότι ήταν δημόσιο πρόσωπο, γεγονός που την έθεσε στο επίκεντρο της παγκόσμιας εκστρατείας για την απελευθέρωσή της.
Εκτός από τις κατηγορίες για αλαζονεία που δέχεται από τους πρώην συγκρατούμενούς της, ο σύζυγός της έχει καταθέσει αγωγή διαζυγίου, επικαλούμενος λόγους απιστίας και αχαριστίας.


Η κριτική έχει αμαυρώσει το προφίλ της πρώην πολιτικού που στην αρχή αντιμετωπίστηκε σαν ήρωας, και μάλιστα όταν απελευθερώθηκε ήταν έντονη φημολογία για υποψηφιότητά της για βραβείο Νόμπελ και για νέα υποψηφιότητα για την προεδρία της Κολομβίας.