ΚΟΣΜΟΣ

Ο Mr WikiLeaks ζητά εγγυήσεις για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ο Mr WikiLeaks ζητά εγγυήσεις για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ

Διπλωματικές εγγυήσεις ζητά ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, οι οποίες θα του διασφαλίζουν ότι δεν θα διωχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων, αν τελικά εκδοθεί στη Σουηδία.

Ο Ασάνζ, που είναι Αυστραλός πολίτης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sydney Morning Herald» ότι «εξαρτάται από τις εγγυήσεις που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία είναι έτοιμες να δώσουν». Ο Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου κατέφυγε την περασμένη εβδομάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks προσέθεσε: «Για παράδειγμα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εγγυηθούν ότι θα εγκαταλείψουν τις δικαστικές έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες του WikiLeaks στο Ανώτατο Δικαστήριο και οπουδήποτε αλλού, αυτό θα αποτελεί μια σημαντική εγγύηση...οι διπλωματικές δεσμεύσεις έχουν ειδικό βάρος».

Ο Ασάνζ κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την αυστραλιανή κυβέρνηση ότι δεν ασχολήθηκε αρκετά σοβαρά με την υπόθεσή του. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση την οποία η αυστραλιανή κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιμετωπίσει με τη σοβαρότητα που της αρμόζει», είπε.

«Στις ΗΠΑ ακόμα και ο αντιπρόεδρος με παρουσίασε ως έναν "υψηλής τεχνολογίας" τρομοκράτη, το ίδιο και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας...αυτό απαιτεί οπωσδήποτε μια απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης Γκίλαρντ», υπογράμμισε ο Ασάνζ.