ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καμία επίπτωση από το εμπάργκο

Ιράν: Καμία επίπτωση από το εμπάργκο

Πανέτοιμο εμφανίζεται το Ιράν να εντιμετωπίσει το εμπάργκο στο πετρέλαιο που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα. Όπως δήλωσε ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Γιασεμί, οι κυρώσεις δεν θα έχουν «καμία επίπτωση» στη χώρα.

«Η κυβέρνηση έχει λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και είναι εντελώς έτοιμη να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις», τόνισε ο Γασεμί.

«Το ιρανικό πετρέλαιο εξακολουθεί να πωλείται στις διεθνείς αγορές και μόνο ένα μέρος των εξαγωγών προς την Ευρώπη έχει σταματήσει», πρόσθεσε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι το Ιράν έχει ήδη αντικαταστήσει τους Ευρωπαίους πελάτες του με νέους.

Η Ε.Ε θέτει σε εφαρμογή ολοκληρωτικό εμπάργκο στις αγορές και τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εκβιαστικά έχουν πείσει αρκετούς άλλους αγοραστές του ιρανικού αργού, να μειώσουν τις εισαγωγές τους με το φόβο οικονομικών και εμπορικών αντιποίνων από την Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον του Ιράν είναι οι «πιο σκληρές» που έχει υιοθετήσει ποτέ η ΕΕ. Ο βρετανός υπουργός υπογράμμισε ότι όσο η Τεχεράνη δεν αλλάξει στάση σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, «η πίεση» στη χώρα «θα αυξάνεται».