ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Πυρπόλησαν λεοφωρεία κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης

Χιλή: Πυρπόλησαν λεοφωρεία κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης

Τρία λεωφορεία της δημόσιας υπηρεσίας συγκοινωνιών πυρπολήθηκαν στο Σαντιάγο κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης και των πολύωρων συγκρούσεων που την ακολούθησαν, μεταξύ των νεαρών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι διαδηλωτές, που ζητούν τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, δεν είχαν λάβει άδεια για την κινητοποίησή τους, υποστήριξε το υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με τις αρχές, φοιτητές που φορούσαν κουκούλες κατέλαβαν τα λεωφορεία και υποχρέωσαν τους οδηγούς και τους επιβάτες να αποβιβαστούν. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στα οχήματα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν τους περίπου 1000 φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

"Η υπομονή των φοιτητών εξαντλήθηκε . Κάναμε πολλές προσπάθειες για να ξεκινήσουμε διάλογο με την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο", δήλωσε στην τηλεόραση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών των Πανεπιστημίων της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόρις. "Η κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα των φοιτητών. Ο υπουργός παιδείας Αράλ Μπέγερ χλευάζει συστηματικά το φοιτητικό κίνημα και δεν άκουσε καμία από τις προτάσεις μας", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντρές Τσάντγουικ είπε ότι οι ηγέτες των φοιτητών "που συγκαλούν αυτές τις παράνομες διαδηλώσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι ανοίγουν την πόρτα στους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα".

Από τον Μάιο του 2011 οι Χιλιανοί φοιτητές έχουν οργανώσει περισσότερες από 40 διαδηλώσεις πολλές από τις οποίες σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και νεαρών ταραχοποιών. Το κίνημά τους πέτυχε να αυξηθεί κατά 10% ο προϋπολογισμός για την παιδεία το 2012 και να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση των δημόσιων λυκείων και κολεγίων, όμως η κυριότερη φοιτητική οργάνωση, η FECH, θεωρεί ότι αυτές οι αλλαγές είναι ανεπαρκείς.