ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά του προέδρου Πένια Νιέτο

Μεξικό: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά του προέδρου Πένια Νιέτο

Την προσφυγή του συνασπισμού της αριστεράς για ακύρωση της εκλογής στην προεδρία του Μεξικού του Ενρίκε Πένια Νιέτο απέρριψε το ομοσπονδιακό εκλογικό δικαστήριο της χώρας.

Οι επτά δικαστές του δικαστηρίου έκριναν ομόφωνα πως δεν αποδείχθηκε καμιά από τις κατηγορίες του συνασπισμού της αριστεράς για εξαγορά ψήφων ή παράνομες χρηματοδοτήσεις.

Ο Πένια Νιέτο και το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) του κατηγορούνταν από τον υποψήφιο της αριστεράς Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ για ξέπλυμα χρήματος και εξαγορά ψήφων για να εξασφαλίσουν τη νίκη. Ο Ομπραντόρ, πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, κατηγορούσε το PRI ότι εξαγόρασε 5 εκατομμύρια ψήφους με παράνομη χρηματοδότηση και προσφέροντας στους ψηφοφόρους δώρα από κάρτες αγορών στα σούπερ-μάρκετ μέχρι λιπάσματα, τσιμέντο και ζώα κτηνοτροφίας.

«Το Μεξικό πραγματοποίησε μια εκλογή που δεν πρέπει να ακυρωθεί (...) Ήταν εκλογές ελεύθερες και αυθεντικές», δήλωσε ο δικαστής Σαλβαντόρ Ολίμπο Νάβα παρουσιάζοντας την απόφαση.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, ένας 46χρονος δικηγόρος, πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού, κέρδισε τις εκλογές της 1ης Ιουλίου με 38,2% των ψήφων, έναντι 31,6% του υποψηφίου του συνασπισμού της αριστεράς Αντρέ Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ρόμνεϊ αποδέχτηκε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Συγκέντρωση των σωμάτων ασφαλείας στο Σύνταγμα

Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα