ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κριτική Ρόμνεϊ για την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα

ΗΠΑ: Κριτική Ρόμνεϊ για την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ επανήλθε σήμερα επικρίνοντας και πάλι την αντίδραση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στις βίαιες διαδηλώσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, υποστηρίζοντας ότι το μήνυμα που έστειλαν οι αμερικανικές αρχές ήταν "ασαφές".

Ο Ρόμνεϊ αναφερόταν κυρίως σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο καταδικάζοντας την ταινία η οποία προκάλεσε την οργή των μουσουλμάνων. Είχε ήδη ασκήσει κριτική στην αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης από το βράδυ της Τρίτης, όταν οι διαδηλωτές μπήκαν στο χώρο της πρεσβείας και κατέβασαν την αμερικανική σημαία από τον ιστό της.

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός υποστήριξε ότι είχε δίκιο που επέκρινε την ανακοίνωση της πρεσβείας η οποία αποδεικνύει ότι ο Λευκός Οίκος απολογείται για τις αμερικανικές αξίες και την ελευθερία του λόγου.

"Καταδικάζουμε τις επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες και την απώλεια της ζωής Αμερικανών (...) Όμως είναι επίσης σημαντικό να πω ότι οι ανακοινώσεις (της πρεσβείας) ήταν ανάρμοστες και, κατά την άποψή μου, είναι επονείδιστο εκ μέρους της κυβέρνησης να απολογείται για τις αμερικανικές αξίες".

Σύμφωνα με τον Ρόμνεϊ "η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι οργή για την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του έθνους μας" καθώς "η απολογία για τις αμερικανικές αξίες δεν αποτελεί ποτέ τον ορθό δρόμο".

Το επιτελείο του Ρόμνεϊ οργάνωσε πολύ βιαστικά μια συνέντευξη τύπου για να σχολιάσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τη δολοφονία τεσσάρων Αμερικανών διπλωματών στη Λιβύη. "Η Αμερική δεν θα ανεχθεί επιθέσεις εναντίον των πολιτών και εναντίον των πρεσβειών μας. Θα υπερασπιστούμε επίσης τα συνταγματικά δικαιώματά μας όσον αφορά την ελευθερία του λόγου, του συναθροίζεσθαι και του θρησκεύεσθαι", τόνισε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, Μπεν Λαμπόλτ άσκησε κριτική στον Ρόμνεϊ γιατί έκανε "μια πολιτική επίθεση" την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει "τον τραγικό θάνατο ενός από τους διπλωμάτες της στη Λιβύη".Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr