ΚΟΣΜΟΣ

Φαμπιούς: Κίνδυνος επέκτασης της συριακής κρίσης

Φαμπιούς: Κίνδυνος επέκτασης της συριακής κρίσης

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα από το Κάιρο πως η συριακή σύρραξη δεν πρέπει να επεκταθεί και στον γειτονικό Λίβανο, προειδοποιώντας συνάμα για τις «διεθνείς συνέπειες» της κρίσης.

«Πρόκειται για μία άκρως σοβαρή κρίση, η οποία δεν είναι μόνον τοπική αλλά μετατρέπεται σε μία περιφερειακή σύγκρουση με διεθνείς επιπτώσεις», δήλωσε ο Φαμπιούς αναφορικά με τη Συρία κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ, μετά τη συνάντησή του προηγουμένως με τον πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

Θα πρέπει «να αποτρέψουμε μία επέκταση στον Λίβανο, κάτι το οποίο εύχονται αναμφίβολα στην ομάδα του Μπασάρ αλ Άσαντ και το οποίο, δικαίως, απορρίπτουν οι Λιβανέζοι», πρόσθεσε.

Ο Φαμπιούς επανέλαβε πως «δεν υφίσταται λύση δίχως την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ» και πρόσθεσε πως «οι θέσεις του προέδρου Μόρσι είναι εξίσου αμετακίνητες με τις δικές μας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας τόνισε πως εάν η κατάσταση στη Συρία εξακολουθήσει να επιδεινώνεται «δεν θα είναι μόνον η Συρία εκείνη που θα το πληρώσει, αλλά ολόκληρη η περιοχή».

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η διάσκεψη της περιφερειακής «ομάδας επαφής» για τη Συρία (Ιράν, Αίγυπτος, Τουρκία, Σαουδική Αραβία), στην οποία όμως δεν αντιπροσωπεύθηκε το Ριάντ.