ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Προτείνει στον Ασάνζ να ταξιδέψει υπό τη προστασία του

Ισημερινός: Προτείνει στον Ασάνζ να ταξιδέψει υπό τη προστασία του

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού πρότεινε σήμερα ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ να ταξιδέψει μέσω του Λονδίνου στη Σουηδία, υπό την προστασία του Κουίτο

ώστε να εξεταστεί εκεί για μια υπόθεση βιασμού για την οποία κατηγορείται.

"Η άλλη δυνατότητα είναι ο Ισημερινός να λάβει την άδεια να τον μεταφέρει, αν αυτό είναι αναγκαίο, στην πρεσβεία μας στη Σουηδία και η διαδικασία να συνεχιστεί υπό την προστασία του Ισημερινού, με σεβασμό στα αιτήματα της σουηδικής δικαιοσύνης", διευκρίνισε ο Ρικάρντο Πατίνιο στους δημοσιογράφους.

Αυτή είναι μια από τις πολλές "εναλλακτικές ασφαλούς μεταφοράς" ώστε ο Ασανζ να "μπορεί να παραμείνει υπό την προστασία μας, έχοντας εξασφαλίσει άσυλο από τον Ισημερινό, και παράλληλα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της σουηδικής δικαιοσύνης", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο 41 ετών Αυστραλός Τζούλιαν Ασανζ έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για μια υπόθεση βιασμού. Ο Ασανζ φοβάται μήπως κατόπιν μεταφερθεί στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή για τη μετάδοση από τον ιστότοπό του 250.000 τηλεγραφημάτων της αμερικανικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού τού προσέφερε πολιτικό άσυλο στις 16 Αυγούστου αλλά η Βρετανία αρνείται να τού επιτρέψει να φύγει ελεύθερα από τη διπλωματική αποστολή.

Διαβάστε επίσης:

Κορέα: Δεν κάνουμε συμβιβασμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα

Κλεισμένος στη πρεσβεία έως ένα χρόνο ο Ασάνζ