ΚΟΣΜΟΣ

Πρέσβης Κύπρου στα ΗΕ: Να αποσύρουν τα στρατεύματα τους οι Τούρκοι

Πρέσβης Κύπρου στα ΗΕ: Να αποσύρουν τα στρατεύματα τους οι Τούρκοι

Αν θέλει ο A. Νταβούτογλου και η χώρα του να «ξεπαγώσουν» την «παγωμένη σύγκρουση», όπως αποκάλεσε το Κυπριακό από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μπορούν να το πράξουν με την απόσυρση των 43.000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Αυτή είναι η απάντηση του μονίμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, στις θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στον διεθνή οργανισμό στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο N. Αιμιλίου απαντά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, Βουκ Γέρεμιτς, ζητώντας να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο A. Νταβούτογλου μίλησε για «απάνθρωπο και παράνομο εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων, αλλά η τουρκική κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να τερματίσει την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνει ο N. Αιμιλίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους Τουρκοκυπρίους να μετάσχουν μαζί με την υπόλοιπη χώρα σε όλες τις δραστηριότητες της διεθνούς κοινότητας.