ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές την Κυριακή

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές την Κυριακή

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή οι πολίτες της Βενεζουέλας προκειμένου να ψηφίσουν για την προεδρία της χώρας.

Ο νυν πρόεδρος Ούγκο Τσάβες δικεδικεί μία ακόμη θητεία, που θα του επιτρέψει να συμπληρώσει μια εικοσαετία στην εξουσία.

Ο 58χρονος Τσάβες παραμένει δημοφιλής στη χώρα χάρη και στα πολλά κοινωνικά προγράμματα που έχει χρηματοδοτήσει χρησιμοποιώντας τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Θεωρείται φαβορί για τη νίκη, αν και ο κυριότερος αντίπαλός του, ο 40χρονος δικηγόρος Ενρίκε Καπρίλες τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να κλείνει κάπως τη διαφορά

Ο ίδιος ο Τσάβες από την πλευρά του τηρεί χαμηλούς τόνους και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην θριαμβολογούν. «Θα κερδίσουμε, αλλά δεν κερδίσαμε ακόμη», προειδοποίησε. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του «έκανε λάθη» στην εφαρμογή προγραμμάτων τα οποία δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε, ιδίως στις δημόσιες υπηρεσίες, και ζήτησε περισσότερο χρόνο από τους ψηφοφόρους για να ολοκληρώσει τη «σοσιαλιστική επανάστασή» του.

«Η επόμενη κυβέρνηση Τσάβες θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη», διαβεβαίωσε σε προεκλογική ομιλία του.

Ο κυριότερος αντίπαλός του, ο 40χρονος δικηγόρος Ενρίκε Καπρίλες, περηφανεύεται ότι δεν έχει χάσει ποτέ σε εκλογές (έχει εκλεγεί δήμαρχος, βουλευτής και κυβερνήτης) και υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά από το 1998 που η αντιπολίτευση είναι πραγματικά σε θέση να δυσκολέψει τον Τσάβες. Ο Καπρίλες, που στηρίζεται από περίπου 30 κόμματα όλων των πολιτικών τάσεων, παρουσιάζει τη μεταξύ τους σύγκρουση ως μια αντιπαράθεση του «Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ» και κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρο ότι είναι «άρρωστος με την εξουσία».

Στις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες συμμετέχουν άλλοι τέσσερις υποψήφιοι από μικρά κόμματα, έχουν δικαίωμα ψήφου 19 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας. Για να αποφευχθούν τυχόν ταραχές, έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα περίπου 140.000 στρατιώτες ενώ το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε την οπλοφορία και την πώληση αλκοόλ από σήμερα μέχρι και την Δευτέρα.