ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: «Όρο» αναγνώρισης του Κοσόβου θέτει η ΕΕ

Σερβία: «Όρο» αναγνώρισης του Κοσόβου θέτει η ΕΕ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο Βελιγράδι το αίτημα για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου, που περιλαμβάνεται σε συνοδευτικό έγγραφο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

Το επίμαχο σημείο στο συνοδευτικό έγγραφο είναι η επισήμανση ότι «η Σερβία θα πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου». Αυτό ερμηνεύτηκε από τον πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς, ως όρος για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Θα ήταν εντιμότερο να μας ζητούσαν ευθέως να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο παρά να καταφεύγουν σε έμμεσες διατυπώσεις» επισήμανε, εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Ντάτσιτς μόλις ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του συνοδευτικού εγγράφου.

Δικαιολογώντας την αντίδρασή του τόνισε ότι «αν η Σερβία σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα σημαίνει πως σέβεται την κυριαρχία και κατ' επέκταση αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος».

Από τη μεριά του, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, υποστήριξε ότι «με το συνοδευτικό έγγραφο θέλουμε να αποτρέψουμε τη διαίρεση του Κοσόβου». Επίσης, σήμερα αναμένεται στο Βελιγράδι, προφανώς για να «ηρεμήσει» τη σερβική ηγεσία. Το σοκ που υπέστη ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του συνοδευτικού εγγράφου, ο κ. Φούλε το θεωρεί υπερβολική αντίδραση που οφείλεται σε παρερμηνεία και σπεύδει να δώσει εξηγήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Παράταση δύο ετών και νέο «κούρεμα» για την Ελλάδα

Βίντεο: Τι λέει ο Hulk Hogan για το sex tape

Ομπάμα-Ρόμνεϊ ανεβάζουν τόνους για τις αμβλώσεις