ΚΟΣΜΟΣ

«Κίπρις»: «Πανικός επιδημίας» στα Κατεχόμενα

«Κίπρις»: «Πανικός επιδημίας» στα Κατεχόμενα

«Πανικός επιδημίας» τιτλοφορεί η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» το σημερινό κύριο της θέμα για τις σωρούς σκουπιδιών στην κατεχόμενη Λευκωσία, λόγω της συνεχόμενης απεργίας των εργαζομένων στο «δήμο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση με τη συσσώρευση των σκουπιδιών μετέτρεψε την κατεχόμενη Λευκωσία σε σκουπιδότοπο, με αποτέλεσμα οι «πολίτες» ν’ ανησυχούν για τη δημόσια υγεία. Οι υπάλληλοι του «δήμου» που κατήλθαν από την περασμένη Δευτέρα σε απεργία διαρκείας, αναμένουν κατανόηση και διεκδικούν την καταβολή των μισθών, τις «κοινωνικές ασφαλίσεις» και το ταμείο προνοίας τους.

Ο «πρόεδρος» της συντεχνίας εργαζομένων στα παράνομα δημαρχεία (BES), Σαβάς Μποζάτ ανέφερε στην «Κίπρις» ότι η απεργία θα συνεχιστεί, ενώ όσον αφορά το απαγορευτικό διάταγμα που εξέδωσε το «υπουργικό συμβούλιο» κατά της απεργίας των εργαζομένων στο «δήμο», είπε ότι δεν παραλήφθηκε από τη συντεχνία γραπτώς.

Οι εργαζόμενοι, στις χθεσινές τους εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, έκαψαν λάστιχα και έβαλαν φωτιά, κλείνοντας το δρόμο μπροστά από το «δημαρχείο», ενώ φώναζαν διάφορα συνθήματα. Ο κ. Μποζάτ επέκρινε την «κυβέρνηση» για τη στάση της απέναντι στους εργαζομένους θεωρώντας τους θεσμούς του «κράτους» ανεπαρκείς ενώ αναφέρθηκε και στο επικείμενο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, αφήνοντας να νοηθεί ότι οι εργαζόμενοι θα προβούν σε δυναμική διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Στο μεταξύ, ο «έπαρχος» κατεχόμενης Λευκωσίας, Κεμάλ Ντενίζ Ντανά ανάφερε ότι προγραμματίζουν να αρχίσουν τη συγκομιδή σκουπιδιών το Σαββατοκύριακο αφού πλησιάζει, όπως δήλωσε και η Εορτή των Θυσιών (Kurban Bayram) και δεν θα ήταν σωστό η Λευκωσία να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Ο Σαβάς Μποζάτ απαντώντας στη δήλωση Ντανά, είπε ότι ενόσω διαρκεί η απεργία δεν θα αφήσουν κανένα να προβεί στη συγκομιδή των σκουπιδιών, αφού θα αποτελεί ενέργεια ενάντια στην απεργία. Η «ένωση Τ/κ ταξιδιωτικών πρακτόρων», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η συσσώρευση των σκουπιδιών στην κατεχόμενη Λευκωσία απωθεί τους τουρίστες από το να επισκεφθούν την πόλη και προκαλεί ζημιά στον τομέα του τουρισμού, ενώ κάλεσε τα αρμόδια «υπουργεία» να λάβουν δραστικά μέτρα προς αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.