Άκυρη κρίθηκε η μεταρρύθμιση-στοίχημα Ομπάμα

Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό και άκυρο το νομοσχέδιο-ορόσημο του...

Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό και άκυρο το νομοσχέδιο-ορόσημο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, θεωρώντας ότι το Κογκρέσο υπερέβη την εξουσία του με τη διάταξη που επιβάλλει στους πολίτες να αγοράζουν ασφάλιση υγείας.

Μελετώντας την προσφυγή που είχαν καταθέσει κατά του νόμου κυβερνήτες και γενικοί εισαγγελείς (κυρίως Ρεπουμπλικανοί) από 26 Πολιτείες ο δικαστής της Φλόριντα Ρότζερ Βίνσον έκρινε ότι "ολόκληρος ο νόμος πρέπει να κηρυχθεί άκυρος" επειδή η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντισυνταγματική και δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί από το υπόλοιπο νομοσχέδιο.

"Ήταν μια δύσκολη απόφαση και αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει απροσδιόριστες συνέπειες", αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ο δικαστής. Η διάταξη που έκρινε αντισυνταγματική προβλέπει ότι όσοι δεν αγοράσουν ασφάλεια υγείας το 2014 θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμο.

Τον περασμένο μήνα δικαστήριο της Βιρτζίνια είχε επίσης κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη, ωστόσο δύο άλλες προσφυγές έχουν απορριφθεί από άλλα δικαστήρια.

Η υπόθεση αναμένεται ότι θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα έχει και τον τελευταίο λόγο.