«Βάλτε τέλος στις εκτελέσεις»

Να σταματήσει τις εκτελέσεις κάλεσαν το Ιράν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία τους μετά τον απαγχονισμό της...

Να σταματήσει τις εκτελέσεις κάλεσαν το Ιράν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία τους μετά τον απαγχονισμό της Ιρανο-Ολλανδής Σάχρα Μπαχράμι, η οποία είχε κατηγορηθεί για εμπορία ναρκωτικών.

«Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ανήσυχες για το γεγονός ότι το Ιράν αρνείται την ισχύ των ατομικών δικαιωμάτων στους πολίτες του. Είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι με την πρόσφατη εκτέλεση μίας ιρανο-ολλανδής υπηκόου, της Σάχρα Μπαχράμι, η οποία δεν είχε δικαίωμα πρόσβασης στις ολλανδικές προξενικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι.

Η 46χρονη Σάχρα Μπαχράμι είχε γεννηθεί στο Ιράν και είχε την ολλανδική υπηκοότητα. Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2009 στην Τεχεράνη καθώς συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση. Παρά τις διαμαρτυρίες της Ολλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτελέστηκε δι΄απαγχονισμού το Σάββατο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την ιρανική κυβέρνηση να θέσει τέλος στις εκτελέσεις και να εγγυηθεί την ισχύ των ατομικών δικαιωμάτων, όπως απαιτούν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.