ΚΟΣΜΟΣ

Εξαγωγή πετρελαίου από Ρωσία: Oλα εξαρτώνται από ζήτηση και τιμές

Εξαγωγή πετρελαίου από Ρωσία: Oλα εξαρτώνται από  ζήτηση και τιμές

Στο τέλος του τρέχοντος έτους, στη Ρωσία δεν θα μείνουν αδιάθετα τα μεγάλα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα πετρελαίου. Αυτό, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αξιοποίησης του Υπεδάφους (Rosnedra) θα συμβεί μετά τις δημοπρασίες τριών κοιτασμάτων, που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο.


Το επικείμενο γεγονός δεν σημαίνει καθόλου ότι οι εφεδρείες αύξησης της εξόρυξης πετρελαίου έχουν εξαντληθεί. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και η περιοχή Τιουμέν, που είναι, όπως θα έλεγε κανείς, η πιο εξερευνημένη από την άποψη της γεωλογίας, στην πραγματικότητα ωστόσο έχει διερευνηθεί λιγότερο από το 50%. Το συνολικό ποσό των αποθεμάτων πετρελαίου στην Ανατολική Σιβηρία εκτιμάται σε 17-20 δισεκατομμύρια τόνους. Εκτός απ’ αυτό, υπάρχει ακόμα και η ρωσική υφαλοκρηπίδα,- είπε ο Γκενάντι Σμάλ, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας.

Σήμερα, κανονική τιμή του πετρελαίου θεωρείται η τιμή 80 δολαρίων το βαρέλι και βολική ονομάζεται από τους ειδικούς η τιμή 90 δολαρίων. Η τιμή δε που επιδεικνύεται σήμερα στην αγορά, ονομάζεται από τους αναλυτές, υπερβολική. Εξάλλου, η υπερβολικά υψηλή τιμή μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Στη δοσμένη περίπτωση οι εμπειρογνώμονες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Κίνα, η οποία καταδεικνύει την όλο και αυξανόμενη ζήτηση.