ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία γιορτάζει τα γενέθλια του Πολεμικού Ναυτικού της

Η Ρωσία γιορτάζει τα γενέθλια του Πολεμικού Ναυτικού της

«Να υπάρχουν θαλάσσια σκάφη» - αυτά τα λόγια του Ρώσου αυτοκράτορα Πέτρου του Μεγάλου έχουν προκαθορίσει την εμφάνιση των Ναυτικών Δυνάμεων της Ρωσίας. Στις 30 Οκτωβρίου η χώρα γιορτάζει τα γενέθλια του Πολεμικού Ναυτικού της και φέτος - την 316η επέτειο από την ίδρυσή του.

Η απόφαση για την συγκρότηση τακτικού Στόλου του κράτους είχε ληφθεί από τη Δούμα των Βογιάρων στα τέλη Οκτωβρίου του 1696 και σχεδόν αμέσως, άρχισαν να κατασκευάζονται στη χώρα με γοργούς ρυθμούς πλοία και λιμάνια. Η τόσο βιαστική συγκρότηση του στολίσκου οφειλόταν στην ανάγκη της αντιμετώπισης της εδαφικής, πολιτικής και πολιτιστικής απομόνωσης της χώρας,- είπε σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο στρατιωτικός εμπρογνώμονας Ιγκόρ Κορότσενκο.

- Ο τσάρος Μεγάλος Πέτρος έθεσε σαν καθήκον του τη μετατροπή της χώρας σε μεγάλη δύναμη, κάτι που μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της εξόδου της χώρας στη θάλασσα, μιά και οι βασικές δυνατότητες εμπορίου με τα ξένα κράτη εξασφαλίζονταν τότε από τις θαλάσσιες επικοινωνίες. Ο Εμπορικός Στόλος έπρεπε να προστατεύει τα πολεμικά πλοία. Ακριβώς για την αύξηση του ρόλου και του κύρους της Αυτοκρατορίας ο Μεγάλος Πέτρος αποφάσισε να συγκροτήσει Στόλο. Πρώτα, όμως, επισκέφτηκε την Ευρώπη, όπου έμαθε ακόμη και την τέχνη του μαραγκού-ναυπηγού στα ναυπηγεία της Ολλανδίας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της εντατικής ανάπτυξης της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ρωσία του Πέτρου, κατασκευάστηκαν πάνω από 200 πλοία. Ανάμεσα στους πρώτους αξιόλογους Στόλους έγιναν οι Στόλοι της Αζοφικής και της Βαλτικής θάλασσας και λίγο αργότερα - και ο Στόλος του Ειρηνικού και ο Βόρειος Στόλος. Στις αρχές δε του 19ου αιώνα το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας ως προς τον αριθμό των πολεμικών του πλοίων ανέβηκε στην 3η θέση στον κόσμο. Οι Ρώσοι ναυτικοί κέρδισαν πολλές λαμπρές νίκες. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ο σοβιετικός Στόλος επέζησε σε πολλές σκληρές δοκιμασίες, καλύπτοντας σταθερά τις πτέρυγες των μετώπων και κατατροπώνοντας τους Ναζί στη θάλασσα, τον ουρανό και τη ξηρά.

Η σύγχρονη δομή του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού αποτελείται από τις δυνάμεις επιφάνειας, τις υποβρύχιες δυνάμεις και την ναυτική αεροπορία - τακτική, στρατηγική, καταστρώματος και παράκτια, καθώς επίσης και από τις δυνάμεις Ακτοφυλακής, πεζοναύτες και τις δυνάμεις των μετόπισθεν. Στο πλαίσιο του ρωσικού κρατικού προγράμματος ανάπτυξης των εξοπλισμών ως το 2020 αγοράζεται νέος εξοπλισμός και τεχνολογία, κατασκευάζονται πολεμικά πλοία, ντιζελοκίνητα και ατομοκίνητα υποβρύχια,- είπε στη συνέχεια ο εμπειρογνώμονας Ιγκόρ Κορότσενκο.

- Χρειαζόμαστε έναν στόλο, που θα απαντούσε ανάλογα στις απειλές και τις προκλήσεις για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα πρέπει να είναι σύγχρονος ωκεάνιος Στόλος, ο οποίος θα είναι σε θέση να λύνει τα πιο διαφορετικά προβλήματα, μαζί και σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές της δικής του χώρας.