Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο

Πολύ σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, στα...

Πολύ σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, στα «ανεπίσημα» όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».


Την ύπαρξη του κοιτάσματος αποκάλυψε σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στην Νέα Ορλεάνη, εμπειρογνώμονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (ΒΕΙCΙΡ), ο οποίος είναι και εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα. Ο Γάλλος ειδικός - είναι ένας από τους επιστήμονες που κατέχουν τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή - μίλησε για εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα, το οποίο και χαρτογράφησε.


Το κοίτασμα του φυσικού αερίου είναι ενδεχομένως ανάλογο του ισραηλινού "Λεβιάθαν", που είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία.
Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν από χθες νέες θαλάσσιες σεισμογραφικές έρευνες, αυτή τη φορά κυρίως στα ανοικτά του Κόλπου Ακρωτηρίου στη Λεμεσό.


Η ΡGS είναι η εταιρεία, που πραγματοποίησε την προηγούμενη τετραετία τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες για τα κοιτάσματα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο για πρώτη φορά γίνονται σεισμολογικές έρευνες τόσο κοντά στις κυπριακές ακτές.

Το "Ramform Vanguard" διεξήγαγε το προηγούμενο δίμηνο έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για λογαριασμό του Λιβάνου και συνοδεύεται από το βοηθητικό σκάφος "Romulus".